2023-11-12
今晚朋友聚會,諗起早前有朋友推介一間「榮哥私房菜」話好正,我就即刻選左係依間食,要提早訂位講明人數。一上到餐廳,我好鍾意❤️餐廳環境優雅的中國風格局,旁邊放左好多榮哥曾獲既獎項,好架勢。因為係私房菜性質,所以位置唔多,環境係好靜唔會似外面酒樓咁嘈到要大聲講野,又可以坐耐D,全晚我都覺得好放鬆。🫶霸氣餐牌🫶--Kit Kit專屬菜牌因為係我Book位,所以係我地枱既菜牌係寫住我個名,朋友見到都即刻都嘩左一聲,話我好霸氣(笑左)🫰。我哋當晚既菜單是「四位嘗味」,菜式非常豐富,包括:⭕三式前菜本地水耕沙律菜伴芝麻醬榮哥自製甜酸齋涼伴黑白木耳茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🐟慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子依個前菜擺盤係超級精緻,細細塊鋪係碟上,旁邊有個挑花擺設,真係賞心悅目。⭐️🥄原盅足料燉湯原盅燉藥膳龍躉骨鮮准山湯 & 原盅燉意大利牛肝菌豚肉雞腳甘旬湯兩款湯都係用足料十足,燉完逼晒d肉既味道出來,湯頭清甜,藥膳湯那款亦係比外面濃味,我自己超鍾意飲依到既龍躉骨鮮准山湯。♦️醬燒爽厚豚肉配柳丁汁青木瓜絲:厚切豚肉切開「方丁」,細細粒食超正,肉質彈牙味道又juicy。❤️蜜椒比利時杜洛克 St. Louis
🫶霸氣餐牌🫶--Kit Kit專屬菜牌
⭕三式前菜
本地水耕沙律菜伴芝麻醬
榮哥自製甜酸齋涼伴黑白木耳
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
🐟慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子
🥄原盅足料燉湯
❤️蜜椒比利時杜洛克 St. Louis 橄欖豬肋骨
每一舊豬肋骨都好大舊,色澤深色帶令身。我用刀叉🍴細細舊食,肉質比豚肉相比有咬口,外皮燒得香脆,而加左蜜汁味道係香好多。
♦️招牌茶王燻雞
依個燻雞果然係招牌菜,燻後雞的鮮味好出,而且雞肉嫩滑。
⭕魚湯有機時令鮮蔬
未食過依個款式既菜,係用碗壓實左菜,旁邊加魚湯咁上菜,非常精美~一啖魚湯一匙菜,魚湯新鮮重魚味; 而菜係好軟身,連食個菜都係一種享受~
🔥大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
一上菜即刻嘩一聲,估唔到有炒飯係紅色,第一下仲以為係紅米飯。原來係調左色既飯~ 炒飯既味道有好濃既照燒汁味,亦有好多櫻花蝦係面增加口感,令人食完一啖又一啖。平時最後上菜既炒飯通常食剩好多,唔駛15分鐘就KO碟飯。
♦️時令甜品(薑汁湯丸)
薑汁調得剛剛好,唔會覺得太辣,而湯丸軟身一咬就開,黑芝麻非常濃。
下次同朋友聚會又想靜靜地「傾密傾」,可以考慮精緻中菜既榮哥私房菜♥️