2024-11-05
聽朋友介紹話屋企附近竟然有fine dining 食,價錢仲要唔貴,一於嚟試吓。個環境唔壓迫,唔會有普通fine dining 咁莊嚴,食飯會更加食得舒服,同埋融入個環境Dinner 係有set嘅~ 我同朋友一人一個set,叫左唔同嘢食,可以試多啲食物Welcome Drink - 鼠尾草青提紅酒醋梳打中間就係個welcome drink非常refreshing,有青提同淡淡嘅醋令到飲品更加開胃。48個月風乾火腿配蜜瓜果凍平時ham加蜜瓜食得多,但係配果凍都係第一次。欣賞廚師為普通常見嘅starter加上新意。冧酒車厘子鵝肝慕絲最經艷係呢個將車厘子同鵝肝搞埋一齊打成慕絲,成個味道好有驚喜,混合左車厘子嘅水果味同埋鵝肝嘅香味,係出面嘅餐廳未食過呢個味道。火焰日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋食落口感好豐富,外硬內軟,芝士加蛋都好creamy椰絲牛油果蜜瓜凍湯全部都係水果,同前菜比我嘅感覺一樣,飲落好清新,亦有牛油果帶出嚟嘅油脂感,又有蜜瓜中和,再加上椰絲嘅甜味,有味覺沖激千邑龍蝦濃湯龍蝦湯一啲都唔輸蝕,飲得出真材實料,濃郁嘅龍蝦味道非常吸引,亦唔會有太多cream太滯。榛子芥末烤西蘭羊架煙肉芝士
Welcome Drink - 鼠尾草青提紅酒醋梳打
48個月風乾火腿配蜜瓜果凍
冧酒車厘子鵝肝慕絲
火焰日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋
食落口感好豐富,外硬內軟,芝士加蛋都好creamy
椰絲牛油果蜜瓜凍湯
千邑龍蝦濃湯
榛子芥末烤西蘭羊架煙肉芝士玉米餅
個crust係榛子芥末,個人本身好鍾意食芥末醬,鋪落個羊扒嘅味道啱啱好,再加上佢有個紅酒汁,同個榛子芥末好夾。羊扒煮出黎個熟度好好,肉質10分嫩滑,完全唔使用牙就咬得開
紅花西班牙海鮮飯
海鮮都幾多,仲有隻大虎蝦同鮑魚,食得出海鮮嘅質素都唔差。尤其係虎蝦嘅肉質都好彈牙,峴肉調味都好好。
朱古力紅桑子開心果脆脆
薰衣草薑檸啤
青檸椰子薄荷意式沙冰
最好食係開心果脆脆,有開心果一粒粒嘅口感再加紅桑子酸酸甜甜,令人好想encore第二件
桑格莉亞葡萄玉桂梳打
秋桂花鳳梨蜂蜜梳打
成餐飯都留意到,每一樣菜式都處處用花花草草同埋水果入菜,幾有廚師嘅個人特色