2010-01-02
過左觀塘做野一個月,發現都唔少好野食,APM已經有齊和花亭,板長,元氣,APM隔離又有棟大廈成棟都係酒家,相當方便。今次幫襯好彩間新分店,裝橫都幾靚,仲有些幾特別的擺設。食物的水準都不錯,有幾款都可以推介:十三摺水晶鮮蝦餃:蝦餃蝦肉好爽口好鮮味,餃子皮都好晶盈,侍應話叫十三摺水晶鮮蝦餃原來話係個餃子摺十三摺,其實摺幾多摺都無所謂,最緊要好食。南澳洲帶子芙蓉餃:帶子係我最愛,這個帶子芙蓉餃係我最鐘意的點心,其他地方無食過,可能是自創的,帶子十分軟,可能是蒸了很欠,跟平時吃的口感很不同,但味道相當鮮甜,而餃內的,好像是蛋白,吃不出是什麼來的。懷舊馬拉糕:馬拉糕,很平凡的點心,最緊要鬆軟同夠熱,這個馬拉糕做齊了。安格斯牛肉腸:老實說,吃不出什麼是安格斯牛肉,不過腸粉夠滑,牛肉有肉味,而且不韌就已經算不錯。常呂瑤柱嫩摘豆苗餃:又是第一次碰的點心,豆苗做餃都幾得意,基於喜歡吃豆苗的關係,覺得好吃。呢間彩晶軒的菜單真係夠得意,種種點心個名都六七個字,不過什麼都不重要,最重要是味道。