2021-04-25 13258 瀏覽
一直都想試觀塘淥鼎記火鍋放題,每次去到都滿座,今次終於訂咗位一試。淥鼎記座位寬敞、坐在窗邊仲有觀塘懷舊景色睇,襯返餐廳設計。火鍋放題選擇多,疫情下亦可安心食火題,佢食材符合衛生標準,全部都有蓋封住。淥鼎記套餐有三款選擇,今次選擇中等級別的堂主套餐,湯底選擇花膠美人鍋,花膠同紅棗數量大方,養顏一流。加$28可升級到雞煲、酸菜魚、椰子雞或烤魚。餐廳用scan QR code方法點食物同埋可以出去凍櫃度拎。Scan QR code點嘅食物有肉類、海鮮同熟食:海鮮有廣島蠔、沙白蜆、海蝦、脆肉鯇魚片。肉類方面有美國SRF 和牛、安格斯牛肩胛、紐西蘭羊肉、鹿兒島黑豚、雞及其他選項。熟食方面有鹽酥雞等等,仲有很欣賞佢自家製涼茶的竹蔗茅根,可以降火,我哋兩個人翻牌子左好多次。最有印象就係兩款自家製嘅墨魚丸同埋鯪魚丸。兩款丸質感彈牙,非常唔錯。火鍋放題來講,佢嘅選擇可以,質素ok,雖然每一次點嘢食嚟到嘅份量都好少,不過出餐速度快,唔會需要等好耐先至有嘢食,同埋員工態度幾唔錯,整個用餐體驗都係開心嘅。