2017-10-20
朋友生日飯 仲要係平日, 所以想揀近近地既觀塘. 主角今次揀左觀塘工廈既「御膳」. 我地預早兩個星期就打去訂定台, 原來呢間私房菜係以人頭收費, 仲可以揀定菜式, 於是我地揀左七餸一湯 ^^餐廳雖然係工廈入面, 但環境乾淨, 餐廳有足夠既空間, 唔會有壓迫感, 感覺舒服, 適合三五知己亦適合一大家細. 首先上個 “招牌小吃麻辣鹵水拼盆”有大腸、麻辣雞絲、牛肚. 雖然我本身唔係好鐘意食牛雜之類, 但D朋友話好好食, 我就試左兩舊, 的確大腸同牛肚都好入味, 又好林. 而麻辣雞絲加上青瓜絲配麻醬, 味道配合得好好, 辣辣地好醒胃, 讚!讚!讚!砂鍋什菌龍躉骨湯奶白色既湯配芫, 魚味好濃, 亦好清新. 湯入面仲有好多菇菌, 有益又好食, 加少少胡椒粉, 味道剛剛好, 有湯飲又有魚食, 一舉兩得, 四個人既話, 一人都可以飲到兩碗. ^^菊子魚,東星斑12兩,養魚一上台大家都嘩一聲, 呢個餸用足12兩既東星斑, 整到好似朵菊花咁去炸, 賣相好靚好精緻, 呢個餸最考大廚既就係刀功. 既然係炸左, 但D魚肉仲好嫩滑, 口感鬆鬆脆脆, 上面加左柚子醬, 酸酸甜甜好開胃, 味道真係好特別, 讚!
首先上個 “招牌小吃麻辣鹵水拼盆”
砂鍋什菌龍躉骨湯
菊子魚,東星斑12兩,養魚
一上台大家都嘩一聲, 呢個餸用足12兩既東星斑, 整到好似朵菊花咁去炸, 賣相好靚好精緻, 呢個餸最考大廚既就係刀功. 既然係炸左, 但D魚肉仲好嫩滑, 口感鬆鬆脆脆, 上面加左柚子醬, 酸酸甜甜好開胃, 味道真係好特別, 讚! 讚! 讚!
士多啤梨骨
未食前, 朋友們都議論“生炒骨咕嚕骨就食得多, 唔知加左士多啤梨汁會係?” 呢道士多啤梨骨味道好有趣, 甜甜鹹鹹的, 排骨外面好香脆, 但食落肉質有點硬 >< 加左 D士多啤梨汁會冇咁油膩, 亦係一個開胃既餸, 但賣相就一般啦~
蒜蓉粉絲蒸大蟶子皇
金絲翡翠鳳尾蝦
金華玉樹雞
甜品 : 芒果布甸
食到中段已經好飽, 因為呢度D餸都幾大碟, 但係甜品係另一個胃, 幾飽都要食, 哈哈!
芒果布甸, 好香甜幼滑, 又唔會太甜, 味道唔錯, 細細杯份量岩岩好!!
--- 飽晒 ----