2018-11-18 946 瀏覽
在中環與fd睇完戲,諗住係附近食埋dinner,行下行下行到上環,在一幢商業大廈的角落見到一間烏冬店,店址都算幾隱世,但門口都貼了不少報紙雜誌有介紹過,而且原本有分店我哋見環境都幾ok,無睇餐牌就坐底我fd叫左個北海帶子烏冬,而我叫了一個黑安格斯肉眼牛扒掛烏冬,另外叫了份明太子雞正Fd先食,佢話湯底鮮甜,烏冬又滑,而且有三粒帶子大大粒,係燒帶子,唔係炸帶子,抵食很住到我個牛扒掛烏冬,牛扒燒到外面少少焦香,而內𥚃仍然有點粉紅色,大概八成熟,放在烏冬面上,令烏冬吸收其牛油香,未點汁先一口烏冬,有牛油香,不乾,煙韌,再吃一口牛扒,鮮嫩多汁再配合埋佢個汁去食個烏冬,甜甜酸酸的,令成個層次更提升明太子雞翼入面釀了滿滿的明太子,外皮燒到卜卜脆總括而言,此言烏冬做主打做得出色,而可能因為有串燒賣的關係,跟烏冬的燒物也做得很好,有機會應該會再來,或到其他分店試試

我哋見環境都幾ok,無睇餐牌就坐底

再配合埋佢個汁去食個烏冬,甜甜酸酸的,令成個層次更提升

明太子雞翼入面釀了滿滿的明太子,外皮燒到卜卜脆

2018-11-17
  • 黑安格斯肉眼牛扒掛烏冬