2017-10-03 812 瀏覽
本來係冇打算要食串燒的,不過我地好可憐,因為晚飯嘅餐廳質素一般,加上食得唔係夠飽,埋單之後,就直接黎左附近呢間許願樹美食,諗住食幾串串燒補充下,再去食糖水。去到門口先知,原來我有次都經過過,聞到幾香,話要搵日黎試試。鋪仔一間,喺店外燒烤,可以堂食,有幾張枱仔,都算乾淨企理。串燒嘅選擇一般嘅都有齊,雞翼、四季豆呀、茄子、粟米、腸、韭菜、軟骨等,老實講,價錢都唔係平。當然唔少得有少量時價海鮮,同埋有十零款小炒。我地點左幾樣野,冇記錯都已經一百八十零蚊。串燒製作需時,加上見到佢地應該都有唔少外賣單,所以一路食住,傾下計,不知不覺都坐左個零鐘。茄子 30:一條茄子要30蚊,其實同好多串燒店都差唔多價位了。(當然喺國內食串燒係又平又抵食)茄子都燒得剛剛好,唔會太生,亦都冇燶哂,茄肉腍身。面頭嘅蒜蓉都幾多,油份唔重,唔會話食到滿口油,調味就唔算重手,同埋我覺得爭少少蔥粒,兼唔係好夠熱辣辣。雞軟骨 12:點左兩串雞軟骨,不過不失。四季豆 12:喺香港食嘅燒四季豆,通常比較乾身,可能唔似國內食咁,乜都掃層油先。四季豆嘅份量適中,燒得幾香脆,因為揀左少辣,就唔會有太多辣粉喺面。但我覺得佢地嘅孜然粉味道唔

雞軟骨 12:點左兩串雞軟骨,不過不失。

四季豆 12:喺香港食嘅燒四季豆,通常比較乾身,可能唔似國內食咁,乜都掃層油先。四季豆嘅份量適中,燒得幾香脆,因為揀左少辣,就唔會有太多辣粉喺面。但我覺得佢地嘅孜然粉味道唔係太夠。

台灣黑椒腸 12:點左台灣腸,問心真係覺得幾貴,因為份量真係好少,特別係我點黎打算自己食,因為朋友冇興趣,但店家都幫我地剪開左腸仔,食落梗係冇咁過癮啦,性價比唔高。

花枝丸 12:點左兩串花枝丸,又係唔推薦,首先平時食花枝丸都係貴少少,理解,一般我食開一串都有三粒啦,呢度睇落有四粒,但原來開左半,咁真係唔係好抵食囉。

炭燒雞皮 22:本來以為廿二蚊嘅炭燒雞皮,見價錢都唔平,仲估緊會唔會係一塊過果種,點知上枱見到得一串仔,真係幾失望。
比出面食一串雞皮貴太多喇,而且話就話炭燒,講真就唔覺得話有啲咩特別之處。

雞脾 25:雞脾又係另一樣失望之選,都明白店家見我地一行四人只係點左兩隻雞脾,以為我地想share食,不過講真就冇諗過點雞脾會幫我地拆左肉、斬左件呢。事實上因為我地已經食左一餐先過黎,唔係個個都想食雞脾先點兩隻。
雞脾始終係要成隻食先開心,拆左肉顯得雞肉特別乾鞋,冇左雞脾應有嘅嫩滑感,而且雞皮唔夠脆,調味都有點不足。

2017-09-27
$60 (宵夜)