2021-04-01
之前試過一次喺朋友屋企叫Deliveroo 食過廚十三嘅酸菜魚,覺得啲魚幾滑幾好食,但礙於外賣嘅關係,所以味道硬係爭緊啲🤥 今次口痕又想食酸菜魚,好彩尖沙咀有廚十三,就比多次機會再食!因為今次係兩個人食,就點咗一份細酸菜魚加豆卜,每人再要一碗白飯。大大個碗presentation幾好,香氣十足!我明白煮酸菜魚上菜前一定會淋啲熱油,令香味同味道進一步提升,不過就咁睇好似加得太多油,搞到我飲湯時好似打邊爐咁要隔走啲油先飲😂講返個湯先,酸菜、辣椒、花椒嘅味加埋一齊唔會太辣十分惹味,會越飲越開胃。豆卜基本上擺落去味濃嘅湯一齊煮,入晒味都好正!魚方面廚十三係用鱸魚,魚質有彈性唔易鬆散而且口感滑溜,潷啲湯、魚同酸菜落碗飯度真係一流,會不自覺咁越食越快,越食越多。可能呢啲就係重慶菜吸引之處!小總結:睇Menu見到細份酸菜魚嘅價錢要成三百幾蚊,都覺得有啲貴,但想食就真係無辦法。如果再食就一定會揀午市,$168就有雙人套餐,抵食好多