2019-02-18
粥底火鍋呀蒸海鮮呀愈開愈多,一路食開北角x心,難得見CWB有,於是book檯一試。電話打左好多次(講緊幾日啦) 都無人聽,仲cut線😤,已經有少少想轉呔唔食,但最後都book到咁照去啦。用餐時間得2個時段,我地揀左8點半果個,未夠鐘已經到,同其他食客一樣響門口企等入座,店員清左早一輪後陸續放人。我地2個人食,只可以坐Bar檯,不過好嘅在於傾計方便過打對面坐。為左節省manpower,呢度係用平板點餐嘅,我地分別點左最平(九品芝麻)同最貴(八府巡按),然後一個揀魚湯米線、一個係粥底。粥底果個一開始就幫你落芋頭呀果啲配料,但最後係唔識幫你壓爛佢地嘅,咁個粥點會杰身呢🤔🤔🤔肉類3選2係可以叫晒同一款,所以我地全部叫牛;一分錢一分貨之下安格斯牛係有肉味嘅,肥牛就係普通貨色。丸類亦都可以揀想要嘅,唔一定跟set要勻3款,質素一般,食過就算😂海鮮值得一讚,夠新鮮好乾淨👍份量嚟講,即使揀最平果set都夠飽。當晚蠔做緊promotion所以我地點埋,質素唔錯。由於全自助,檯面有指引教你每樣食物要蒸幾耐,亦都有計時器幫你計住,汁醬同甜品(雪糕)就行出去檯拎,基本上再handicapped 的人都應付到。
正常嚟講,應該等客人食完先落粥嘅,但職員響我地啱啱蒸緊蟹就推開個蒸籠落粥 (好耐都未蓋返),咁…我地點預隻蟹幾時熟😑🙄 同埋正如一開始咁講,啲芋頭呀配料呀唔壓爛,其實個粥唔夠綿囉🤨 再者係個粥無咩味,因為佢會撈走大部分的水先落粥,所以蒸海鮮的精華其實唔淨得多😣呢方面都係火鍋比蒸鍋做得好,人地原汁原味好多囉😩 相反,魚湯米線為另外加魚湯,所以一定夠味,同埋唔會伏。
總括而言,價錢亦偏貴,所以試過一次就算,未必會encore🙃