2017-12-21 344 瀏覽
銅鑼灣嘅V Point,唔單止係美食嘅集中地,而且間間餐廳仲要價格唔平。但今日嚟到呢間西餐,食物質素好之餘,價格仲十分宜人添! 餐廳環境寬敞,唔會似其他酒吧餐廳燈光太過昏暗,同朋友傾計就非常適合。食物方面,先叫一客香煎鵝肝,金黃色嘅賣相,已經甚具吸引,上枱時仲香味十足,再切落去質感軟滑,有入口即溶嘅感覺。接著兩道主菜亦十分出色,鮮蝦蕃茄天使麵,用上大大隻鮮蝦,蝦肉有彈性而豐厚,鮮甜味十足,而蕃茄跟天使麵非常匹配,醬汁能夠緊緊鎖在麵條上,夠晒惹味。而Baby Ribs亦係我地嘅摯愛,用上先煎後烤嘅方式處理,令Ribs可以鎖緊肉汁之餘,亦可以有香烤嘅感覺。而用上炸甜蕃薯條,比起一般薯條更滋味,甜味更濃郁。最後來一客Tiramisu,食法相對接近外國,可以先用手指餅浸在Espresso之中,然後再放在Tiramisu之中一齊進食,咁樣就可以一次食到3種口味,層次夠晒豐富。

2017-12-20