2023-12-12
拉麵就食得多,今次發現咗一間係中環擺花街附近新開嘅上海麵餐廳,主打自家熬製濃湯上海麵小店位於一樓,裝修設計簡潔,有CD同音樂相關嘅裝飾品/掛畫同粉筆壁畫。有時鍾意去小店就係嗰種人情味,老闆好friendly咁同我哋傾咗陣計,原來店內所有嘅裝飾品都係老闆興趣,而且老闆有講過佢用咗兩年時間研究呢個湯底,心機嘢真係要試真d 麵嘅湯底有雞湯、辣味雞湯同魚湯選擇,我呢啲海鮮控就揀咗魚湯,三鮮魚湯上海麵,湯底用咗魚骨、雞骨、豬肉等等嘅海鮮材料,熬製大約七至八個鐘而成,tbh個湯底好驚喜本身我唔係好鍾意飲好鹹嘅湯底,但佢個味道真係控制得啱啱好,飲落清甜不黏口,完全冇味精,而且魚鮮味重真材實料,配埋口感微煙靭嘅上海麵成個配搭好夾,上面仲有蝦肉、蟹肉、雞片、魷魚、蓮藕片、雲耳等等,配搭豐富而且新鮮。個湯底實在太好飲所以我成碗清晒!除左誠意十足嘅濃湯上海麵,餐廳都有各款小食供應,例如莎莎豆腐、蟹肉黃金蓮藕、焦糖番薯條、麻辣凍蜆等等,我最鍾意麻辣凍蜆(又係seafood),佢嘅秘製醬汁加咗d麻辣八角,個麻香同醬汁調製得幾好,而且幾啱香港人嘅口味,撈埋蜆肉一齊食,好惹味又鮮味。而莎莎豆腐都幾特別,中間夾住茄子
除左誠意十足嘅濃湯上海麵,餐廳都有各款小食供應,例如莎莎豆腐、蟹肉黃金蓮藕、焦糖番薯條、麻辣凍蜆等等,我最鍾意麻辣凍蜆(又係seafood),佢嘅秘製醬汁加咗d麻辣八角,個麻香同醬汁調製得幾好,而且幾啱香港人嘅口味,撈埋蜆肉一齊食,好惹味又鮮味。而莎莎豆腐都幾特別,中間夾住茄子蓉,而上層就鋪滿左蕃茄同洋蔥粒,酸酸甜甜咁而且口感唔錯。餐廳仲有冷泡茶供應架