嗰日喺將軍澳見完客,就喺街上放鬆吓自己。天色都慢慢咁黑埋,原來已經到咗食晚飯時間,就入咗東港城搵晚餐食。我就咁俾一間餐廳吸引咗,餐廳個名叫做樂麵。見到有幾個人喺度排隊就好奇咁望一望個餐牌,覺得都唔錯,始終好耐都冇食過日本餐,就跟住大隊,排吓隊到咗我。店員好有善嘅專業態度令我覺得好親切,佢帶領我到一個比較近牆邊嘅位置坐低。餐廳入面嘅設計好特別,牆上面都掛滿咗碗嘅裝飾,碗入面仲有龍頭嘅圖案,非常精緻。牆上面都掛滿咗紅色嘅燈籠,有啲仲有字體喺燈籠上面。餐廳入面瀰漫住食物嘅香味同埋人哋嘅談笑聲,成個感覺好熱鬧,人氣好旺嘅一間餐廳。 我落咗單麻香胡椒豚肚絲做我嘅頭盤。細細一碟嘅豚肚絲整得好用心,豚肚絲一片一片咁充滿咗麻香同埋胡椒味,仲加咗紅椒絲,增添咗一絲辣意,食得好開胃。我個人比較鍾意食海鮮,所以就落咗單鰹魚雞白湯拉麵$98.0。乳白色嘅湯睇落去就好濃郁,食麵之前先飲啖湯,湯味鮮美清甜,飲落去好順滑,同其他配料蔥花、京蔥、木魚花、筍同紅椒絲撈埋一齊嚟飲,令到湯嘅味道更加豐富。三片豚肉好軟腍,而且仲吸收咗湯汁,令到肉片入口即化。麵條係呢碗麵嘅靈魂,煮得啱啱好,咁濃嘅湯汁都蓋唔過麵條嘅香味,最後再
我個人比較鍾意食海鮮,所以就落咗單鰹魚雞白湯拉麵$98.0。乳白色嘅湯睇落去就好濃郁,食麵之前先飲啖湯,湯味鮮美清甜,飲落去好順滑,同其他配料蔥花、京蔥、木魚花、筍同紅椒絲撈埋一齊嚟飲,令到湯嘅味道更加豐富。三片豚肉好軟腍,而且仲吸收咗湯汁,令到肉片入口即化。麵條係呢碗麵嘅靈魂,煮得啱啱好,咁濃嘅湯汁都蓋唔過麵條嘅香味,最後再配埋一隻溏心蛋,真係嚟啱地方。
就咁誤打誤撞咁發現到一間好好食日本餐廳,下次經過呢度再嚟食多次。