2019-06-07 100 瀏覽
最近朋友介紹過尖沙咀開左間新茶木,不過係富貴版🤣見食評非常好,所以今晚肥氏2人富貴一下啦😜餐廳裝潢很有古典風,用鐘錶錶面及齒輪裝飾很有品味,令人感覺舒適☺️餐牌亦用上鐘錶齒輪作主題,與餐廳裝潢匹配😁肥氏點了2主菜、2雞尾酒(咁有mood🤣)、1甜品,非常豐盛🤣時間裝飾$75。呢款雞尾酒好易入口,甜甜的又有好多健康生果,飲左都唔會覺得醉😜TW鐘錶大師$75。呢款用左台灣啤酒做主體,加入薑汽水、珍珠,面層有厚厚奶蓋😱我好鍾意食奶蓋,所以點黎一試😋可能我唔太飲得到烈酒,所以都感覺個人好熱🤣但賣相十分靚,奶蓋面層似足啤酒泡泡!而味道配搭都好特別!煥然一新嘅感覺🤩註:侍應哥哥特別提示,雖然餐廳有提供飲管、鐵匙,但千祈千祈千祈(重要嘅事情要說3次🤣)唔好意圖或企圖去攪杯飲品,否則化學作用會令杯啤酒起泡爆哂出黎😱香煎盲鰽魚西班牙橡果豬肉燥珍珠麵$148。呢款菜式最特別嘅係珍珠麵,咩黎!?原來係屬於意粉類別☺️侍應哥哥亦介紹橡果豬肉屬黑毛豬類別。食啦食啦!盲鰽嘅質感真係好滑😱而且魚肉夠結實,唔會好易散開!味道鮮美,而且咁大件魚竟然1條骨都無,太好了(因為我好怕細骨,但又鍾意食魚😝)😍而珍珠麵好好咬口,肉醬

餐牌亦用上鐘錶齒輪作主題,與餐廳裝潢匹配😁

食啦食啦!盲鰽嘅質感真係好滑😱而且魚肉夠結實,唔會好易散開!味道鮮美,而且咁大件魚竟然1條骨都無,太好了(因為我好怕細骨,但又鍾意食魚😝)😍而珍珠麵好好咬口,肉醬味道酸酸的又好濃味,配襯香口嘅煎封盲鰽好匹配,令肥氏2人愈食愈餓😵

燒加拿大帶骨豬鞍排.蓮霧.蘋果蓉$208。呢個菜式令我倆感覺好清新,因為除左豬鞍排外,有好多生果、蔬菜配搭著😚要一讚係煎香左嘅蓮霧,好甜又熱熱的,配搭著豬鞍排一併食,非常適合🤤配搭蘋果蓉亦係非常清新醒胃😎另外要讚嘅係,咁大塊豬鞍排,肉質都唔會好「鞋」👍

弊傢伙了,肥先生食完前面2個主菜後好似猶有不足😒我心諗你有無咁大食呀!好彩落單時已叫埋甜品

MTW黑糖珍珠舒芙蕾班戟.抹茶冰淇淋$92。呢個甜品一上到枱夠哂震撼,超級大份😱賣相非常靚,經侍應哥哥介紹,面層原來係濃濃嘅奶蓋😍😍😍仲有金箔喺面做裝飾,顯得好高檔次👍舒芙蕾班戟質感真係同Souffle差不多,軟身得黎又有少少韌,中間夾有好多忌廉,仲配有黑糖漿,甜得黎感覺好好好幸福😘

同肥先生不知不覺已經飽餐一頓,大食肥先生終於都飽了😑今晚時間過得好快,但完全唔覺得有浪費嘅感覺,只覺得今晚食左1餐好滿足嘅晚餐😘
2019-05-29
  • MTW 黑糖珍珠舒芙蕾班戟‧抹茶冰淇淋