星期日同朋友去咗食位於尖沙咀諾士佛臺嘅「Oasis Bar & Grill」,之前上網見唔少人介紹,好似好靚咁。其實今次係我第一次嚟呢幢大廈食嘢😳,估唔到樓面面積都幾大。由於我哋六點鐘就到,所以嗰刻餐廳未算太多人。不過陸陸續續就坐滿咗,情侶以及一班人聚會都有,環境微微暗,令人好放鬆☺️。餐廳大致上可分為兩區,出面有部份位置好多打卡熱點,而另一面就係正常嘅餐枱。 菜式選擇頗多的,沙律、湯、前菜、小食、扒類以及甜品等都有N咁多個選擇,有選擇困難症嘅朋友就麻煩了。餐牌嘅設計配合到綠洲嘅主題🌿。墨西哥芝士雞肉烤餅($108),呢個Quesadilla🌮相當有驚喜😋。首先烤餅雞肉餡料爆滿,芝士不乏拉絲嘅效果,但最估唔到係加入墨西哥辣椒,真係超級辣🌶🌶🌶,不過又好惹味。 烤餅仲配有三款醬料:牛油果醬、酸忌廉以及蕃茄莎莎,當中酸忌廉最能解辣同搭調。西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治($108),呢個絕對稱得上係餐廳嘅名物,因為枱枱都嗌。其實佢叫三文治🥪係因為佢有幾層,🍉一層烤西瓜夾另一層燒豬腩肉。菜式令人難忘,皆因咁嘅食法都係第一次,不過略嫌豬腩肉🐷肥咗少少。菠菜大蜆周打湯($88),店員落單時好細心問我哋係
墨西哥芝士雞肉烤餅
西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治
菠菜大蜆周打湯
菠菜大蜆周打湯($88),店員落單時好細心問我哋係咪Share飲,之後分湯時就一人有半碗,唔使飲口水味🙈。菠菜綠色超出,但味道無想像中咁濃。另外,湯品仲有兩隻真大蜆。
菠菜芝士意大利雲吞伴蕃茄芝士汁菠菜泡沫
菠菜芝士意大利雲吞伴蕃茄芝士汁菠菜泡沫($148),上碟時泡沫將雲吞遮蓋,哈哈。🥟雲吞有六粒,每粒外皮嘅口感都夠Q彈,而且唔易穿。雖然有泡沫,但醬汁偏淡,可以濃味啲。
荷蘭鐵鍋班戟配新鮮雜莓、楓糖漿及楓糖核桃雪糕
荷蘭鐵鍋班戟配新鮮雜莓、楓糖漿及楓糖核桃雪糕($98),🥞荷蘭班戟有別於其他班戟,因為口感煙韌,形狀面積亦較大,所以食落都幾飽下。班戟配楓糖漿🍯係完美組合,雪糕同雜莓則作錦上添花之用。
提拉米蘇盆栽配特濃咖啡
提拉米蘇盆栽配特濃咖啡($108),「盆栽」賣相同想像中唔同,因為我一直以為係橙啡色嘅圓形盆。提拉米蘇好特別,佢有應有嘅特質,但手指餅則較硬身,正正係特濃咖啡出場嘅時候☕️,因此咖啡會淋上面,咖啡味同酒味同樣濃郁。另外,我鍾意佢落咗脆米,口感變得更加豐富。
餐廳亦係酒吧,當然要叫杯Signature Cocktail ($148)試下🍸。我哋叫咗Mr.同Mrs.,估唔到兩杯個樣咁大分別,我以為佢哋係一對,外形會類同。
Mr.
Mr. 係矮身嗰杯,由於係Whiskey底加蜜糖,所以易入口啲。造型方面,酒上面有塊木,打開前搖兩下會令到佢出煙,但我哋Fail咗🤣。我好欣賞搭配嘅乾檸檬同薑,輕輕咀嚼一下,再飲啖酒,味道相映成趣!店員仲話啲Dried Food係佢哋自家製㗎,有誠意。
Mrs.
Mrs. 係高身嗰杯,酒味對我嚟講太濃,濃到亦唔太覺有桃味🍑。男人好嗒啲,嘻嘻。
總括嚟緊,餐廳整體令人滿意,而且用餐體驗多元化,可以嚟食晚飯🍽、食甜品或者飲酒😉。再次讚賞就係店員們嘅服務,客人感到舒服好重要!
2020-11-15
墨西哥芝士雞肉烤餅