2017-05-27 843 瀏覽
今晚一個人,就貪方便喺附近搵食,唔使煮。就諗起呢度有得食冒菜,就想嚟試下。冒菜聽得多,但係未食過。 今日就衝住冒菜而嚟,六點左右入到去,就有位助手嬸嬸叫我隨便坐。座位旁邊有點餐紙同筆,我好認真仔細咁填好張紙。然後,有一班後生仔入咗嚟,坐咗喺我旁邊。佢哋好明顯係熟客仔,用好純熟嘅普通話同老闆娘打招呼。於是,我就跟住佢哋點餐嘅方法照做。方法係填好張點餐紙,然後,直接交畀櫃檯老闆娘,等佢確認咗之後,就可以坐定定等食,佢煮好就會嗌d餸名,你過去攞就得。食完先找數。唔知係咪因為老闆娘同班後生仔好好傾,一直都講普通話,同我講嘢都用普通話,我唔清楚佢其實識唔識聽廣東話呢,所以我都被逼同佢講咗啲唔鹹唔淡嘅普通話 (汗顏)。我叫咗一號餐六個淨餸,要小辣,唸住試試味道。嘩!個湯頭一啲都冇令我失望, 一啲都唔馬虎,有花椒嘅麻辣,夠曬野味。秘製牛肉都好好食。其他餸好似海帶咁,雖然唔係煮咗好耐,但都好入味。可能因為個湯夠濃,所以啲餸容易掛到湯。好好食,非常之正!食到中途,原本應該要加飯,但太愛個湯頭,決定打包拎走。返到屋企自己再加咗啲菜,蘿蔔同個湯頭一齊煮 ,真係非常非常之正。最後我連啲湯都飲埋!

5 分鐘 (堂食)