2019-09-23
識途細佬話呢度食物水準唔錯,所以訂咗枱星期六補食中秋節加兩位老人家慶生!一行5人大概18:15到達,場內都半成滿,不到半小時已經滿場。訂咗枱嘅話,枱上面會有一個牌寫你訂枱時留底嘅姓名,目測張張枱都有個牌,所以大家想光顧,都係訂枱穩陣。話明食堂,樣樣嘢都自助,有湯同白飯自助任裝。辣椒醬等調味料同食具茶水等都要自己嚟,相信喺度食飯嘅食客都熟晒架步。因為某啲餸要事先訂至有得食嘅原因,所以識途細佬就訂咗:1. 千葉滑豆腐豆腐真係香滑,上面有叉燒粒、綠黃紅椒粒、菜脯、香糯嘅白果、冬菇粒,配搭有驚喜,所有粒粒口感不一, 啖啖有齊清香爽濃。2. 蟲草花千層塔呢個真係工夫菜,豬腩肉肥瘦分明,食落瘦肉部分好嫩滑,入口冇肥膩感,厚薄我個人幾滿意。中間嘅蟲草花好入味,平時我怕怕哋蟲草花有啲腥腥哋,不過呢個醬汁令到成件事好完滿。3. 蒸花尾躉(1斤8兩)條魚訂時話1斤8兩,上到嚟目測同食完後,相信條魚一定唔止斤半。蒸得啱啱好,魚肉有咬口之餘唔會靭。蒸魚係食新鮮同蒸嘅時間要掌握得準確,呢條魚滿分。另叫:4. 椒鹽白飯魚大大條白飯魚,唔係講少,真係食到白飯魚味,而唔係食炸醬。5. 椒鹽鮮魷同以上同一做法,魷魚炸得
因為某啲餸要事先訂至有得食嘅原因,所以識途細佬就訂咗:
1. 千葉滑豆腐
2. 蟲草花千層塔
3. 蒸花尾躉(1斤8兩)
另叫:
4. 椒鹽白飯魚
大大條白飯魚,唔係講少,真係食到白飯魚味,而唔係食炸醬。
5. 椒鹽鮮魷
同以上同一做法,魷魚炸得火喉啱啱好,魷魚質地脆口得嚟軟滑,肉帶香甜。
6. 香酥鴨
又一工夫菜,香酥芋鬆包住香糯芋蓉,再包住又香又濃又滑嘅滷鴨件,真係食到唔停口。
7. 梅菜肉碎蒸芥蘭
呢個冇得彈,梅菜連同肉碎味道調得恰度好處,加上芥蘭甜脆而不硬,個人十分喜歡。
8. 蒸鬆糕
應該係馬拉糕啲friend,賣相同味道相近,但係比出面酒樓食到嘅口感實在好多,而且唔係太甜,食落有清清香香嘅感覺。
整體食物比起出面啲出名嘅酒樓同大排檔好食好多,有酒樓嘅工夫菜,又可以食到大排檔嘅食物風味,我一定會再去,因為我見到其他食客都會點酥炸生蠔(目測炸完都仲好大隻,唔係縮水蠔)、水煮類同琵琶鴨,我會試試。
另外因為自助關係,用完餐後請自行收拾餐具到指定位置。
溫馨提示:嗰度冇地方泊車,只可以泊出面路邊。
椒鹽白飯魚
梅菜肉碎蒸芥蘭