2019-10-13 2771 瀏覽
近期社會動盪,真係多咗好多好嘅同事要離開呢個香港移民係唔同嘅國家,而今次有高層都要離開,於是我哋就選擇咗呢一間比較人世嘅神學院度食晚飯第一道冬瓜盅,味道清香二濃郁,真係一個好唔錯嘅菜式!第二道菜式為炸生蠔,生蠔好大隻裡面好鬆化,亦大有好Queenie嘅味道!第三道菜式為黃金鮮蝦,佢嘅黃金鹹蛋黃完全差到深入去裏面,真係連殼食埋都覺得好過癮!第四道菜為聖子王,初時以為要成$40.1隻真係覺得好貴架,但食落去嘅時候真係發覺好大隻,而且好鮮甜完全係值回票價!第五道菜為士多啤梨生炒骨!佢完全係有士多啤梨嘅香氣,汁液亦都冇令到生炒骨嘅香脆減低,真係一個好推介嘅菜式!第六道菜為蒜蓉扇貝,可能係因為在西貢嘅緣故啦佢嘅扇貝亦都係非常之新鮮!第六道菜為冬瓜唔知咩豬肉塔!佢嘅豬肉真係入口即溶令到我難以忘返,而佢嘅冬瓜亦都吸收左豬肉嘅香氣真係完全係非常之配合嘅餸食!第七道菜為馬拉糕, 佢唔單只係剛剛出爐,而且裏面整得好送花好原宿!最後一道菜都係因為想令到佢成為第8而加上, 不過我覺得佢呢個芥蘭真係煮得太過熟啦.....臨走之前老闆娘亦都送咗兩盤甜品俾我哋食,我哋真係覺得唔錯而且覺得非常之香濃!

第一道冬瓜盅,味道清香二濃郁,真係一個好唔錯嘅菜式!

2019-10-11
2019-09-23 1427 瀏覽
識途細佬話呢度食物水準唔錯,所以訂咗枱星期六補食中秋節加兩位老人家慶生!一行5人大概18:15到達,場內都半成滿,不到半小時已經滿場。訂咗枱嘅話,枱上面會有一個牌寫你訂枱時留底嘅姓名,目測張張枱都有個牌,所以大家想光顧,都係訂枱穩陣。話明食堂,樣樣嘢都自助,有湯同白飯自助任裝。辣椒醬等調味料同食具茶水等都要自己嚟,相信喺度食飯嘅食客都熟晒架步。因為某啲餸要事先訂至有得食嘅原因,所以識途細佬就訂咗:1. 千葉滑豆腐豆腐真係香滑,上面有叉燒粒、綠黃紅椒粒、菜脯、香糯嘅白果、冬菇粒,配搭有驚喜,所有粒粒口感不一, 啖啖有齊清香爽濃。2. 蟲草花千層塔呢個真係工夫菜,豬腩肉肥瘦分明,食落瘦肉部分好嫩滑,入口冇肥膩感,厚薄我個人幾滿意。中間嘅蟲草花好入味,平時我怕怕哋蟲草花有啲腥腥哋,不過呢個醬汁令到成件事好完滿。3. 蒸花尾躉(1斤8兩)條魚訂時話1斤8兩,上到嚟目測同食完後,相信條魚一定唔止斤半。蒸得啱啱好,魚肉有咬口之餘唔會靭。蒸魚係食新鮮同蒸嘅時間要掌握得準確,呢條魚滿分。另叫:4. 椒鹽白飯魚大大條白飯魚,唔係講少,真係食到白飯魚味,而唔係食炸醬。5. 椒鹽鮮魷同以上同一做法,魷魚炸得

因為某啲餸要事先訂至有得食嘅原因,所以識途細佬就訂咗:

1. 千葉滑豆腐

2. 蟲草花千層塔

3. 蒸花尾躉(1斤8兩)

另叫:
4. 椒鹽白飯魚
大大條白飯魚,唔係講少,真係食到白飯魚味,而唔係食炸醬。

5. 椒鹽鮮魷
同以上同一做法,魷魚炸得火喉啱啱好,魷魚質地脆口得嚟軟滑,肉帶香甜。

6. 香酥鴨
又一工夫菜,香酥芋鬆包住香糯芋蓉,再包住又香又濃又滑嘅滷鴨件,真係食到唔停口。

7. 梅菜肉碎蒸芥蘭
呢個冇得彈,梅菜連同肉碎味道調得恰度好處,加上芥蘭甜脆而不硬,個人十分喜歡。

8. 蒸鬆糕
應該係馬拉糕啲friend,賣相同味道相近,但係比出面酒樓食到嘅口感實在好多,而且唔係太甜,食落有清清香香嘅感覺。

整體食物比起出面啲出名嘅酒樓同大排檔好食好多,有酒樓嘅工夫菜,又可以食到大排檔嘅食物風味,我一定會再去,因為我見到其他食客都會點酥炸生蠔(目測炸完都仲好大隻,唔係縮水蠔)、水煮類同琵琶鴨,我會試試。

另外因為自助關係,用完餐後請自行收拾餐具到指定位置。

溫馨提示:嗰度冇地方泊車,只可以泊出面路邊。
椒鹽白飯魚
香酥鴨
蒸花尾躉
蒸糕
2019-09-16 917 瀏覽
位於烏溪沙浸會神學院裡面嘅食堂, 一般正常人都人都無乜機會食過佢哋飯堂啲食物, 可能您會諗學校食堂啲野咪HEA囉, 填肚囉, 唔會好食, 但依間學院裡面嘅食堂係會令您對學教裡面嘅食堂澈底地改觀嘅, 基本上我食過好多次, 因為教會有的營會, 我依十年裡面去過最少5,6次, 每一次都覺得係好食嘅, 咁多年都無變過, 不過我想講講我今次試過一個手工私房菜, 真係要係到大家分享一下:金蟲草花千層塔一個出邊都幾難會食到嘅菜, 將豬腩肉切條砌作肉塔, 中間係蟲草花什菌加肉碎, 底係冬瓜吸晒的肉汁, 全個手功菜, 都係買180, 豬腩肉蒸得好淋身入味, 中間蟲草花彈牙增添食感, 嚟到必試。
2019-07-14
2019-08-16 1107 瀏覽
從來沒有想到神學院會有飯堂,而且還是開放給大眾。環境就好像學校飯堂,起初對食物沒有任何期望,但原來我已經進入神之殿堂! 😇Oh God! 每碟菜的分量很大! 而且鑊氣夠勁! 說真的,比起我在出面吃過很多出名的大排檔好吃得多! 而且價錢實惠! I can't believe it!菠蘿咕嚕肉: 完全是啖啖肉沒有骨, 炸粉不厚,肉炸得外脆內軟, 好juicy! 酸酸甜甜的非常開胃! 這個是必叫的! 椒鹽九肚魚和椒鹽豆腐: 椒鹽和醬汁是分開落的,可符合個人口味。兩款都炸得好好味,而且椒鹽豆腐是我最喜歡的骰仔豆腐,豆腐好滑,正!!!蝦仁炒滑蛋: 這個是為了小朋友而叫的,但估唔到都有驚喜。所謂的蝦仁原來是大蝦! 蝦肉很大隻而且非常彈牙,味道鮮甜,滑蛋也炒得非常出色,滑蛋炒至八成熟還留有少少蛋汁,送飯一流! 翠塘豆腐: 就是海鮮碎炒蛋白配上蒸豆腐。蒸豆腐好滑,送飯也是一流! 海鮮主要有蝦仁和魚,不會有腥味,加上蛋白,蘆筍,冬菇,紅蘿蔔等配菜,非常鮮甜。這裏有一個特色,就是要自己鋪枱布和收拾,這樣的做法非常衛生。飯和湯都是自助的,這樣的價錢白飯任裝,非常抵食! 就是環境遠咗D, 比較適合開車嘅朋友。

這裏有一個特色,就是要自己鋪枱布和收拾,這樣的做法非常衛生。飯和湯都是自助的,這樣的價錢白飯任裝,非常抵食! 就是環境遠咗D, 比較適合開車嘅朋友。不過美食是不會嫌遠的,下次必會再來嘗試神之手的美食! 😋😋😋
2019-08-10
  • 滑蛋炒蝦仁
  • 椒鹽豆腐
  • 菠蘿咕嚕肉
2019-02-26 1704 瀏覽
入馬鞍山探朋友,友人晚飯時間預約了這裡。從來沒想過在神學院餐廳用膳!是宿營飯堂的格局,到付款處點菜、付款後,自行取白飯、例湯和餐具,然後到安排的桌子就坐。星期六晚竟也頗熱鬧,不少十多人的家庭、朋友組合幾乎坐滿了整家餐廳。友人說餸菜份量頗大,故四人點了三個菜:椒鹽鮮魷、金銀蛋浸時菜、豉汁帶子蒸豆腐。先喝湯,是青紅蘿蔔豬骨湯,甚有家的味道,應該沒有味精。椒鹽鮮魷最先上桌,新鮮炸起,極邪惡但美味,脆漿不會死實,但因怕熱氣,沒有全部吃完。金銀蛋浸時菜正常,沒有過鹹,白菜仔的份量也多。豉汁帶子蒸豆腐遲15分鐘出現,但質素也不錯,混合豉油和豆豉的帶子和豆腐,撈飯好好吃。餐廳還有大大籠馬拉糕、啫喱糖等甜品,但太飽已吃不下。吃畢把餐具交回收集處,甚有學校飯堂風範,但不用麻煩別人,又可減低成本(->售價),何樂不為?只是交通稍為不便,除了的士,可走到西沙路乘巴士出馬鞍山或沙田,或走10分鐘到烏溪沙站。

豉汁帶子蒸豆腐
金銀蛋浸時菜
2019-02-23
豉汁帶子蒸豆腐
金銀蛋浸時菜
2018-11-11 1320 瀏覽
朋友介紹這你對的東西很好食. 今天星期日, 下午去試過西多和檸檬茶, 西多非常好食,有以前的感覺. 麵包不太厚,不太薄, 剛剛好。 蛋漿也調教得好好。檸檬茶,茶質地也好好。 真的沒有令我失望
2018-11-11
2018-08-07 2001 瀏覽
友人介绍於是訂了枱來試試,環境踏實,食物新鲜,分量大碟!食具收放是自助形式,很好,自己想怎樣都得,不用麻烦他人。先來炒蜆,大大隻蜆,肉質鲜甜,豉汁野味,蜆沒有沙。腐乳炒通菜,大大碟,少油,菜質爽囗!薑葱雞半隻,又是大大碟,肉算滑,但沒有雞味!蒸聖子時間剛好,肉質鮮甜,蒜蓉野味!魚腩很大碟,魚肉不腥,配上欖角一起,好味呀!蝦的身形雖是細了點,但是非常新鮮,炒得乾爽脆口,送酒一流。白飯和湯给了一個合理價錢,可隨意任添。整体食物水準新鲜,食店有良心,是三五知己相聚的時刻!
友人介绍於是訂了枱來試試,環境踏實,食物新鲜,分量大碟!
食具收放是自助形式,很好,自己想怎樣都得,不用麻烦他人。

先來炒蜆,大大隻蜆,肉質鲜甜,豉汁野味,蜆沒有沙。

腐乳炒通菜,大大碟,少油,菜質爽囗!

薑葱雞半隻,又是大大碟,肉算滑,但沒有雞味!

蒸聖子時間剛好,肉質鮮甜,蒜蓉野味!

魚腩很大碟,魚肉不腥,配上欖角一起,好味呀!

蝦的身形雖是細了點,但是非常新鮮,炒得乾爽脆口,送酒一流。

白飯和湯给了一個合理價錢,可隨意任添。
整体食物水準新鲜,食店有良心,是三五知己相聚的時刻!

2018-08-07
慶祝紀念
生日
  • 蒸聖子
2018-07-30 1706 瀏覽
星期五開完會,同事提議一齊食晚飯,反正無約人,難得有伴。同事住馬鞍山,建議去食她的飯堂 - 西貢浸信會神學院食堂,她說這裡的餸菜都很有住家feel。去呢個食堂,如不搭的士,可以由烏溪沙地鐵站行大概10分鐘或搭99號巴士在泥涌站落車。我們去到餐廳,才發現間食肆真正名稱是「西貢星月餐廳」(Moon Star Restaurant),是位於神學院內的飯堂,亦接待街外客。與大部分的飯堂一樣,很簡單的裝修,服務基本上是自助的,如食客要自己搵位丶攞碗丶裝湯及飯。我們先在餐牌揀選想食的餸,然後去攞水丶湯及餐具。我們選了中式牛柳($68)及野菌蝦球燒豆腐($68),有菜有肉有海鮮,另每人要加$12元飯和湯的錢,是日餐湯是冬瓜薏米老火湯。這裡的湯是一大鍋的,好味兼無味精,我們飯前飯後各一碗。飯也是一大鍋,全部都是任食。兩個餸都很好味,先講中式牛柳,牛柳炒得啱啱好,一點也不老。而牛柳汁帶有陣陣喼汁香氣,十分之好味,伴飯甚佳。這個中式牛柳的水準,完全超越食堂標準,令我諗起多年前在黃埔花園的鳯城酒家,它的中式牛柳同樣使人垂涎。而野菌蝦球燒豆腐亦出乎意料之外的足料及好味,豆腐香滑,鮮蝦彈牙,加埋少少菜心丶冬菇及

兩個餸都很好味,先講中式牛柳,牛柳炒得啱啱好,一點也不老。而牛柳汁帶有陣陣喼汁香氣,十分之好味,伴飯甚佳。這個中式牛柳的水準,完全超越食堂標準,令我諗起多年前在黃埔花園的鳯城酒家,它的中式牛柳同樣使人垂涎。而野菌蝦球燒豆腐亦出乎意料之外的足料及好味,豆腐香滑,鮮蝦彈牙,加埋少少菜心丶冬菇及乾草菇,亦很好送飯。這兩個餸我都很滿意,猶其是平均每人只付$80,兼唔覺有味精同唔油膩,值得一讚👍🏻。

最後,臨走時留意到有一籠籠的馬拉糕,同事食過亦讚不錯,有興趣的可以試試。
2018-07-27
2017-02-08 4449 瀏覽
由於我同男友都喺2月生日,於是一班街坊朋友就定咗呢日黎神學院團拜加幫我地慶生。雖然已經訂咗檯,但星期五六日既神學院餐廳都係人頭湧湧。結果都係等多 20 分鐘先有檯食飯。鐘意黎神學院都係貪佢近,同埋冇落味精煮野。由於我地遲黎既關係,所以都唔知朋友嗌咩 XD第一味黎既蝦仁炒蛋,老老豆豆,賣相就唔多吸引…不過食落去又幾好,蛋仲有少許蛋汁,都幾嫩滑!蝦亦爽口彈牙,但鮮咪當然爭少少⋯可能係神學院,唔用味精,所以煮出黎既野食都係偏淡,岩唒我呢啲食開淡味既人!炸子雞,呢味野真係無得輸!外皮超脆,啲雞炸到啱啱好,唔會鞋口,仲鬼咁嫩滑!真係要講句食雞有雞味!西檸雞不嬲都係我最喜愛菜式之一,個汁係做得偏甜同稀身,冇大排檔嗰啲咁酸咁「潔」。但個嘅汁冇影響到個菜既味道,反而仲比出面嘅西檸雞多咗種清新嘅味道。不過今次個雞炸得偏鞋身咗少少,呢度扣左少少分。雖然個雞係鞋身左少少,但口感都唔錯的,而且份量搭救!

雖然已經訂咗檯,但星期五六日既神學院餐廳都係人頭湧湧。

結果都係等多 20 分鐘先有檯食飯。

鐘意黎神學院都係貪佢近,同埋冇落味精煮野。
由於我地遲黎既關係,所以都唔知朋友嗌咩 XD

第一味黎既蝦仁炒蛋,老老豆豆,賣相就唔多吸引…

炸子雞,呢味野真係無得輸!

不過今次個雞炸得偏鞋身咗少少,呢度扣左少少分。
雖然個雞係鞋身左少少,但口感都唔錯的,而且份量搭救!
蝦仁炒蛋
炸子雞
西檸雞
2017-02-05
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
蝦仁炒蛋
炸子雞
西檸雞
2017-01-30 2604 瀏覽
唔想成日呆在家中,所以走去散步,目標係神學院既canteen(散步都掛住食😅)叫左:凍朱古力: 行得太熱要飲杯凍飲先,夠朱!西多士: 即炸,非常好味!椒鹽魷魚:等到天昏地暗,追左2-3次單先發覺落漏左單(超過半個鐘),有無搞錯!都係即炸熱辣辣,但2個人食略嫌多左少少,也不夠juicy...是日公眾假期,見到晚上都畀人訂晒檯,大家5點幾開始入座,所以我地食完都即閃啦~~
叫左:
凍朱古力: 行得太熱要飲杯凍飲先,夠朱!
西多士: 即炸,非常好味!

2016-10-01
下午茶
2015-11-08 4727 瀏覽
是日一行8人㸃了7個小菜,幸好過半是男生,否則一定犯下浪費食物之罪,每碟分量確實不少。1.士多啤梨骨,咸甜味適中,豬排肉爽囗,骨肉均稱,完全沒有油膩感。2.梅菜肉碎篜芥蘭,甜梅菜滿滿鋪在芥蘭上面,多岀的分量還可佐飯。3.椒鹽九肚魚,清爽無油,椒鹽平均分怖魚身,濃淡適宜,廚師手藝大記一功。4.當紅炸子雞,皮脆肉嫩,就似剛剛燒好的新鮮感。5.薑蔥霸王雞,肉質軟滑,還可要求多放薑䓤呢。6.荷葉餅香酥鴨,酥皮幼鬆脆薄,完全不黏膩,但肉汁卻欠了一㸃。7.蟲草花千層塔(必須預定),廚師將五花腩薄薄片成一長塊,然後一層層轉上砌成塔型,塔內釀滿蟲草花,實屬手工之作。最後甜品點了馬拉糕,不甜不漏,記得要在點菜時同時點上,在差不多吃完餸菜的時候通知職員,20-30分鐘的時間,熱騰騰的馬拉糕就是完美晚餐的句號。
2015-10-18
10 分鐘 (堂食)
  • 梅菜肉碎蒸芥蘭,
  • 當紅炸子雞,士多啤梨骨,馬拉糕
2015-08-07 4235 瀏覽
今晚有朋自遠方來,由港島區嚟到新界區當然要帶佢食啲好少少嘅嘢啦,呢間餐廳係我覺得值得推薦比朋友的。今次又嚟到呢間要自助式開枱、執枱嘅餐廳,我地人少少,但都叫了4餸1炒米,3個人埋單$355,都算係咁啦,碟碟都夠晒份量,飽到食唔晒。 薑蔥霸王雞,第一次喺度食霸王雞原來咁好食喎,點解啲雞肉可以咁淋咁滑架,好好食呀,簡簡單單配有薑蔥嘅香味已經好足夠。士多啤梨骨又係我愛食之一嘅菜式,酸酸甜甜嘅士多啤梨醬好開胃,配煎至剛剛好嘅金黃色腩排甘香可口,小朋友應該都喜歡食。椒鹽鮮魷,呢度嘅椒鹽菜式亦都做得好出色,炸得金黃香脆,鮮魷彈牙而不過火。瑤柱海味粉絲雜菜煲,捨得用蝦干而唔用蝦米,亦都有健康嘅木耳和腐竹,呢個雜菜煲又係無得輸啦。今次唯一令我失望嘅星州炒米,雖然比之前大碟,賣相都好吸引,但味道好淡無咖哩味,個服務員聽到我地話無味後,佢即刻幫我地攞入去再炒過,但都係去唔返之前嘅水準。
薑蔥霸王雞
士多啤梨骨
瑤柱海味粉絲雜菜煲
  • 霸王雞
2015-07-09 2971 瀏覽
話說有次嚟樟木頭嘅老人院做義工,得知附近嘅神召會裡面有間餐廳。呢度只招待神召會教職人員和學生。我地有朋友係呢度嘅教徙,果次訂左一圍枱,食過佢嘅拿手小菜之後,一試愛上,之後就成為我地飯堂。佢嘅拿手菜式有蟲草花千層塔、士多啤梨骨、浸烏頭、仲有可以預訂海鮮,味道真係唔錯,又無味精,價錢都算合理同埋都夠大碟。呢度人手唔多,全部樓面功夫都係要自己一手一腳搞,好似舖枱布、拿碗筷、載飯和湯、收枱都係自己嚟,港童就未必鍾意嚟呢度食。呢度加$10可以無限添白飯和例湯,鍾意食飯嘅人食多兩碗,真係咩都賺晒 但係我嚟親都係鍾意食炒粉炒飯,所以多數都唔加錢食白飯。 海鮮豆腐煲。一睇佢賣相已經好吸引,你睇下有紅蘿蔔切成蝴蝶做伴碟,就知佢幾有心機啦。材料有蝦,帶子、鮮魷、冬菇、豆腐,底下墊有小白菜。蝦夠大隻又爽,帶子同鮮魷份量都唔少,個獻汁有少少酒香味,炸豆腐亦都吸收咗個汁嘅精華,好味。楊州炒飯係金生嘅至愛,佢亦都好欣賞呢度嘅炒飯,炒得粒粒分明幾靚,楊州炒飯真係無得輸荷葉餅香酥鴨,第一次食呢味菜,真係不愧為香酥,鴨件外邊包住金黃色嘅皮幾咁酥脆,可以想象到一咬落去幾咁脆卜卜呢,我就專登搵啲肥少少嘅鴨肉嚟食,口感外脆

但係我嚟親都係鍾意食炒粉炒飯,所以多數都唔加錢食白飯。
海鮮豆腐煲
楊州炒飯
荷葉餅香酥鴨
荷葉餅香酥鴨,第一次食呢味菜,真係不愧為香酥,鴨件外邊包住金黃色嘅皮幾咁酥脆,可以想象到一咬落去幾咁脆卜卜呢,我就專登搵啲肥少少嘅鴨肉嚟食,口感外脆內軟,但有啲鴨嘅部份好瘦,炸出嚟啲肉略鞋同乾,但我都好滿意,因為呢味餸唔易整嘅,出面好少地方有得食。

2015-07-02
海鮮豆腐煲
楊州炒飯
荷葉餅香酥鴨
  • 星洲炒米、士多啤梨骨、香酥鴨
2015-01-20 2193 瀏覽
係朋友介紹先識來,而且怕無位所以一早book定,點知一去到真係好彩有book,因為全部都係"留座", 例湯同水都係自助既(走就當然都係自助執枱)其實好似以前細個去入營住宿舍咁哈哈呢度絕對啱一家大細嚟食,呢隻糯米飯係會一粒粒嘅唔會黐埋晒,不過鍾意食飯焦嘅人可能有啲失望啦。炸子雞D皮好脆好似薯片咁chop一聲嘅,而皮裏面既雞係好嫩滑同好有雞味。平時唔食羊嘅人都竟然係咁夾夾吃呢!完全無so味,加上枝竹同菜等,完全索哂味!個馬拉糕我厭佢一夾就散,雖然連個味都無咩特別,但咁大個當然要見識下拉。係就係幾難揾,但一家大小來真係不錯架!最好係咩呢?好少味精!可以話無咁濟
椒鹽豆腐
炸子雞&羊腩煲&菜