2008-06-22
唔係話店員豪比我地, 係豪我地....下面個食評係寫早兩個月的事, 前幾日又來食, 又寫寫.同兩位靚女去完Monsier Chante個Cheese and Wine Tasting, 就打的去酒處晚飯. Book左9:30p.m, 我地早到, 爆場, 唯有落樓下間好似叫Bar & Grill 的餐廳飲住野先. 九點幾十點再上去, 進駐吧檯. 靚女C本來提議食喜之次魚, 但巳賣哂. 問大師傅有乜好食, 佢就提議我地試下隻鮑魚. 師傅仔本來好豪咁叫我地一人兩隻, 咁我又唔知d鮑魚幾$隻, 問佢又無講, 驚貴, 所以都係試住一隻先.跟手點清酒, 店員又好豪咁拎左4-5支出來, 最貴千一, 最平都要5百. 我呢隻Cheap精, 平時去居酒居飲sake頂多三百幾四百一支 (720ml), 本來一瓶貴小小3個人share都ok, 但睇個勢我地一定唔止叫一支, 所以問有冇平d的, 咁佢地先至拎左支約$250的出來. 我地最終果然隊左兩支720ml.1) 北海道鮑魚每人一隻 - Size好似我地平時食果d蒸鮑魚仔咁. 師傅話用左清酒, 昆布, 羅白, 水等浸住蒸兩個鐘先入味. 上檯時見佢有pat濃油
下面個食評係寫早兩個月的事, 前幾日又來食, 又寫寫.
1) 北海道鮑魚每人一隻 - Size好似我地平時食果d蒸鮑魚仔咁. 師傅話用左清酒, 昆布, 羅白, 水等浸住蒸兩個鐘先入味. 上檯時見佢有pat濃油赤醬, 有d驚. 好彩d醬唔算太濃甜. 鮑魚本身好鮮嫩, 靚女C笑言話d"屎"最好食, 咁我當然同意啦. 正如我哥次去東京食鐵板燒, 個店員都話鮑魚腸係"Delicacy"來架~
其實如果鮑魚本身好質素, 咁多醬油真係浪費左佢原有ge鮮味.
2) 和牛壽司每人一件 - A4佐賀牛來的, 睇個紋理好似唔多靚, 食落有d牛脂甘香, 但非常韌.
3) 佐口魚邊壽司每人一件 - 爽口帶點韌, 幾鮮甜.
4) 浦燒鰻魚芝士卷$100 - 鰻魚肥美, 配上香滑芝士, 好正!!
5) 炸雞軟骨$60 - 脆漿較厚, 但炸得香酥脆口, 送酒良品.
6) 免治吞拿魚蓉一口薄餅$80 - 呢個勁好食, 魚蓉甘香有口感, 非常好.
又唔係食好多野, 第4, 5, 6 三樣野加埋都不過係$240, 但張單都去到成$1650. 所以以後叫d off-menu 既野一定要小心小心.
不過咁, 3個女仔飲下食下傾下, 果種開心係無價的~