2010-04-25
根據飲食網站的提供,今日去咗灣仔莊士敦道226號嘅豪華茶餐廳搵食。 雖然個名叫“豪華”,但係事實卻剛好相反,係“經濟”至啱! 裝修已經好陳舊,門口仲搭咗幾張枱,方便食煙嘅顧客。裏面嘅食物勁平,豬扒併五香肉丁通粉都只係$16,反而杯奶茶要$10,比例上貴咗D,就睇下$26食到D乜!豬扒:另外碟上,大大件,味道可以,但肉質醃得太淋,失咗原有嘅紋理;太油膩,碟底全是油。五香肉丁通粉:味道唔錯,都幾多肉丁。奶茶:普通,飲唔出有乜特別。後來先知道呢度另一樣出名嘅係油占、奶醬多士……再去一次!呢次我點咗以下食物:奶央、油央多士:唔係咁多地方有咖央多士食,不過奶央、油央嘅組合就無乜火花,下次都係食返油占、奶醬多士。 講返件多士就非常厚身,份量十足,但係就咪預佢係脆卜卜嗰隻,只係有D烘過嘅香味,麵飽唔鬆軟而係傳統有咬口嗰隻。 六蚊件真係抵食!另外點嘅雪菜魚柳米粉都好抵食,十六蚊,件魚柳又大又厚,而且仲係自製嘅,外面嗰層係脆蛋漿而唔係慣常嘅麵飽糠,幾特別!總括來說,豪華茶餐廳的質素過得去,以平、抵取勝。
五香肉丁通粉:味道唔錯,都幾多肉丁。
奶茶:普通,飲唔出有乜特別。
總括來說,豪華茶餐廳的質素過得去,以平、抵取勝。