2011-02-13
聽日就系情人節,不過要返工,所以改今日食餐豪唧慶祝節日。(因為“老夫老妻”了,就不盼什么花啊,禮物的了) 今日天氣唔系幾好,落雨,所以近近D系元朗揾嘢食,好耐冇打邊爐,所以揾間好D唧店打下邊爐。 OPENRICE上看到尼間,冇喊臉,心諗應該唔會差,所以中午BOOK位,夜晚去食。 6點左右到,心諗啱啱開門,應該我地最早開臺了,冇諗到一行到門口就見到入面已經有一pair opening了!~餐廳環境唔錯,整潔明亮,啱啱坐底就陸陸續續有人入嚟,我諗應該好多都系回頭客,尼間比我感覺似自家火鍋甘。不過人地真系用心做生意,好過集團式唧火鍋店,待客同埋摞嘢果陣都感覺得到系用心做嘢(好難用語音嚟表達種feel,我諗去過唧人應該都有尼種感覺)!一坐底,阿姨就拎茶水嚟 廚房算半開放式唧,睇得到入面唧工作環境,都算干凈(出街食野最講究就系干凈衛生),總有個自調醬料架,好特別,我記得有成八種調料,可以自己搭配選擇,好有心意。 我地叫咗沙爹同埋椰底雞腳雙拼湯底(雙拼+$10,以最高個價位計價)手切頂級肥牛,羊肉,手打丸,牛柏葉,手打魚肉麵,雞子。手打丸好大粒,不過有配勺比你拔,果然系手打,食落去都
我地叫咗沙爹同埋椰底雞腳雙拼湯底(雙拼+$10,以最高個價位計價)手切頂級肥牛,羊肉,手打丸,牛柏葉,手打魚肉麵,雞子。手打丸好大粒,不過有配勺比你拔,果然系手打,食落去都幾彈牙,魚麵都好特別,自己擠落個湯入面,口感脆脆D,因為入面混有魚子粒^^。食到一半果陣,覺得唔夠豪,又加多兩樣嘢,牡丹蝦刺身同埋日本蠔。牡丹蝦刺身好好味,好鮮甜,蠔要煮多陣,不然會有D腥。
埋單都幾貴下,尼間嘢唔算平,不過都覺得值得,感覺有食到嘢,下次會再幫襯^^
要繼續加油啊,希望下次可以keep住相同唧水準