2019-08-14
星期日同朋友出去尖沙咀到逛逛,見又未食lunch,都差唔多3pm, 朋友提議去元祖沾麵到食, 3pm都有好多人喺店到食㗎,我哋叫咗個極上芝士海膽沾麵同埋元祖龍蝦沾麵。極上芝士海膽沾麵, 一嚟香濃嘅芝士喺窩度 卜卜卜卜, 好似熔岩咁熱 ,同埋佢碗沾麵都有附加一板海膽。 海膽真係好新鮮同埋清甜, 我就會當好似魚生咁樣食 ,啲麵都好粗好彈牙好似食烏冬 ,塊豬肉係煎個,點埋落個海膽芝士汁到非常之正 ,溏心蛋都做得好出色,隻蛋點落個芝士汁都好好味。至於我朋友嘅元祖龍蝦沾麵, 我都試咗少少, 碗麵D肉同蛋大致上同我個碗都係一樣, 佢個龍蝦汁 一嚟到就同我嗰碗一樣都係超熱好似溶岩咁熱。 個龍蝦湯底係非常有濃烈的龍蝦味同埋佢淆製湯汁都有放小小豬肉。 令到湯底更香濃更好飲。都食到差唔多咁上下湯底都畀我飲曬, 我就叫咗店員再加少少木魚湯落個龍蝦湯同芝士海膽湯底度。 我個人覺得個木魚湯同龍蝦湯MiX埋會較好飲。 令到一碗湯有兩種味道可以試出嚟。朋友介紹呢間元祖拉麵真係冇介紹錯。將來絕對會再來,I will come back
極上芝士海膽沾麵
極上芝士海膽沾麵