2023-02-06
巧開心,深水埗過江龍,在灣仔落戶!新春如此,開始返工的日子,期待已久的漢發麵家終於營業,2023年亦剛好是他們50周年!Lunch time,乘客已坐滿左餐廳,門外還有人排隊,仲有外賣的人群,好不熱鬧!大部份人在門外等候的人,都是耐心等待着,期待品嚐那份地道的滋味。終於能夠入場,大概等了20分鐘時間。坐下看看餐牌,其實有很多都想嘗試,所以應該會再嚟幾次幫襯,今次就先試招牌豬潤面,及經典嘅蝦子麵!蝦子麵,沒有鹼水味,軟硬適中,雖然唔算很彈呀,但不黐牙不過冧。超級勁多蝦子及唔同切法嘅蔥,有切粒,有切幼絲,令到香蔥都有不同的口感及視覺觀感,亦都比較美麗。撈麵的湯,有一種胡椒口味,呷著湯令人感覺溫暖。豬膶麵,等咗超過30分鐘,但是值得的。5大大塊厚切嘅豬潤,沒有血水亦不會煮得太老,係喜歡吃豬膶的人一定要嘗試的。湯底有足夠嘅薑味辟臊味,亦有少許胡椒味。加一杯凍嘅奶茶涼粉,奶茶茶底夠茶味,涼粉切得很細粒,可以用飲筒啜。另外一提,這裏用泰國進口嘅胡椒粉,同埋余均益嘅辣椒醬!
另外一提,這裏用泰國進口嘅胡椒粉,同埋余均益嘅辣椒醬!