2023-06-05
星期一下午三時灣仔店深水埗店未試過,見友人話好好食,於是便試下灣仔新店。大熱天時,要人喺告士打道一帶,烈日當空,行十分鐘真係有啲惡頂,地點隔涉,已經唔係我一個人講。冷氣足夠嘅,如果出晒汗濕晒身,坐低兩三分鐘會覺得凍添。二話不說叫杯凍啡先,再慢慢睇餐牌,原來冇下午茶餐,冇所謂,熱咗咁耐唔會因為咁轉地方。唔食公仔麵叫了豬潤粗,等了十五分鐘才來,好在個凍啡夠快,飲住等唔覺,不過以麵家唻講,確實係耐咗啲。麵唻到,冇蔥嘅,湯色較深,明顯見到唔少淥豬潤嗰啲浮沉物質,證明係用返碗湯唻淥潤,保留潤原味。將麵揚散,已有一種非常熟悉嘅氣味,夾起一住,更是撲鼻而來,是,是舊式細用嗰種竹昇麵湯,加上濃厚的梘水味。現在幾乎所有客人都不再接受這種梘水味,而佢竟然保留到,係堅持定係默守?飲淡湯,正如上述,梘水味在口腔四散,但又帶著薑蔥香氣,加上潤香味而且偏甜的湯底,跟粗麵卻離奇地夾,大口大口吃了兩啖,感覺十分懷舊。豬潤正如各大食評所講厚度非常,可說是食過最厚的,四大片,有三片超過 1cm,感覺非常足秤。大口咬一半看看中心,一點粉紅不安顏色都沒有,但質地卻是如此爽脆。最中心嫩嫩的感覺十分軟滑,仍然帶著豬潤的獨有味道,
下午三時
灣仔店
最中心嫩嫩的感覺十分軟滑,仍然帶著豬潤的獨有味道,但不及家庭豬潤水的那種濃郁,只有極度爽滑的口感,喜歡這種狀態的絕對是你杯茶,但追求香濃潤味的可以不來。
吃到尾聲,不得不承認,我再懷舊也食唔晒,喺梘水味嘅籠罩下,都係懷緬一下好了,雖然豬潤出色沒有被掩蓋,但麵與湯只能取得很低的分數。
反而要提一提杯啡,竟然有一種焦糖香味,絕對唔係啡豆燶咗,或沖得過時嘅苦味,係真嘅焦香,而且一點不帶舊式茶記嗰種酸啡味,值得攞高分。
最後埋單 $74,如果食得晒其實份量足夠的。睇睇收銀側的自豪明星集郵,嗯,大家明佢哋幾自豪啦。另外,牆上壁畫畫上舊時檔口仔的風景,讓年輕一代可了解少少當年的景況,作者簡單的線條卡通色彩化,每個人物都有當年氣息,幾乎每家窗戶外都晾有衣物,而且一定有胸圍底褲,仲有個飛天擒蟧在偷底衫褲,作者係咩用意呢?大概是留點討論娛樂給食客?