2017-06-04
一直都係呢間雪糕店嘅會員,但係平時都係購買雪糕蛋糕為主,好少幫襯佢地嘅乳酪。不過上年續會嘅時候,得到左幾十蚊現金券,即將到期。遇著週六天氣非常悶熱,所以醒起佢地家嘅乳酪。坊間嘅乳酪店不少但仍然保持以自助形式嘅少之有少。自助形式好處係客人可以選擇自己喜歡嘅乳酪口味、配料,以重量計算價錢,自由度較高,亦都有唔少人享受當中揀下揀下嘅過程。但個人就唔太喜歡呢種形式,一來花多眼亂,乜都想揀,最終會點?咪愈揀愈多,價錢好貴囉。二來,通常自己揀材料,都係hea hea地裝入碗中,基本上無賣相可言。總結,我都係因為有現金券先食。乳酪味道冇記錯好似有六款,原味,士多啤梨、蜜瓜、阿華田、藍莓等,選擇算多。配料方面都係水果、餅碎、朱古力等。自選乳酪 $50揀下揀下就已經50蚊,哈哈。乳酪我揀左原味+蜜瓜味,香甜,不過都溶得幾快。配料揀左芒果、椰果、杏仁、oero碎。其實味道真係不俗,但我「筆」得好核突,而且唔平。
坊間嘅乳酪店不少但仍然保持以自助形式嘅少之有少。
總結,我都係因為有現金券先食。
配料方面都係水果、餅碎、朱古力等。
自選乳酪 $50
揀下揀下就已經50蚊,哈哈。
乳酪我揀左原味+蜜瓜味,香甜,不過都溶得幾快。
配料揀左芒果、椰果、杏仁、oero碎。
其實味道真係不俗,但我「筆」得好核突,而且唔平。