2017-04-08
1931 瀏覽
南港島綫開通後,大家都對鴨脷洲呢個地方好好奇,我都唔例外,放假入黎呢度行。阿牛唔近利東站,我地晌鴨脷洲大街出口,沿著海邊行,去到深灣軒,即係阿牛所在地。門面幾舒服,有戶外座位,但通常都係吸煙人士坐,唔想吸二手煙當然入裡面坐啦。裡面都幾舒服,樓底高嘛,呢隻吊扇都幾懷舊。午餐餐牌,價錢又幾平喎,茶餐廳價錢餐湯牛尾湯,好濃好味豆腐班腩飯,估唔到份量都幾多。唔好見佢幾深色,其實味道相當清淡。如果食得濃味的朋友可能會覺得佢無味。焗豬,正常啦,大大塊。以為要自己切,撥開左d汁原來已經切好一條條。豬扒好淋,炒飯底,合理價錢,應該話平過其他貴價茶餐廳食飽飽就閃喇,要繼續行下鴨脷洲嘛門口有對題字,原來係阿牛親筆寫的。❝同父來少,同子來多❞ 令人好感觸,有了小朋友後好少時間放晌父母身上,所以店主給孝順的朋友有九折優惠,呢度好值得加分
阿牛唔近利東站,我地晌鴨脷洲大街出口,沿著海邊行,去到深灣軒,即係阿牛所在地。 門面幾舒服,有戶外座位,但通常都係吸煙人士坐,唔想吸二手煙當然入裡面坐啦。 裡面都幾舒服,樓底高嘛,呢隻吊扇都幾懷舊。 午餐餐牌,價錢又幾平喎,茶餐廳價錢 餐湯牛尾湯,好濃好味 豆腐班腩飯,估唔到份量都幾多。
唔好見佢幾深色,其實味道相當清淡。
如果食得濃味的朋友可能會覺得佢無味。 焗豬,正常啦,大大塊。 以為要自己切,撥開左d汁原來已經切好一條條。
豬扒好淋,炒飯底,合理價錢,應該話平過其他貴價茶餐廳 食飽飽就閃喇,要繼續行下鴨脷洲嘛
門口有對題字,原來係阿牛親筆寫的。