2018-09-02 1592 瀏覽
平時外出食飯總係熱氣,油膩,高脂,好有罪惡感,今日同同事傾開偈佢話觀塘有間樓上Cafe主打健康主食但又不失美味嘅私房菜,我二話不說就約埋朋友一齊去試下.來到店已經感覺到係有營食肆,環境好舒服,黑板畫上會寫上今日嘅推介菜式.先來個沙律,真係令我一大驚喜,試想下無花果,橙如何可以與沙律混為一談,這就是老闆娘嘅功勞,更值得一讚嘅係醬汁係老闆娘親自用杞子打成嘅汁,好健康又好味.煙三文魚, 沙律菜, 無花果, 橙,再加上秘制杞子汁,第一次試就愛上了這菜式.日本活性水飼豬扒配香草汁,賣相好吸引,老闆娘好有心細和藝術細胞.把碟裝飾得很漂亮.真係有啲唔拾得食.切開豬扒時我已覺得好軟,一入口香草嘅清香配上軟滑嘅豬扒真係好好味,但又唔會油膩,我仲意. 美國特級牛西冷扒配燒汁,扒也是我嘅至愛,因為太熟就”鞋”,太生又怕.但今次牛扒熟度啱啱好,入口輕輕咬就開,燒汁唔會遮蓋牛肉嘅香味.配合得很好.牛扒下面仲有好多菇,D菇都好入味,好好食盲鰽魚柳菠蘿配鮮茄汁, 盲鰽魚微微煎香,仍保持到魚嘅鮮滑. 加上菠蘿.酸酸甜甜好醒胃.再配上健康紅米飯.德國豬手, 份量足, 老闆娘很貼心把豬手切開,方便進食. 豬手好林滑,又唔

日本活性水飼豬扒配香草汁

美國特級牛西冷扒配燒汁

盲鰽魚柳菠蘿配鮮茄汁

德國豬手

德國豬手, 份量足, 老闆娘很貼心把豬手切開,方便進食.
豬手好林滑,又唔會肥.真係齒頰留香.再配上健康飯真係大滿足.
2018-08-31
日本活性水飼豬扒配香草汁