2019-01-04
自己正日生日, 請媽媽出去食一餐飯, 媽媽好少食西餐, 不過佢都唔介意, 咁就帶佢食去食德國菜啦, 其實係我自己想飲下啤酒。近近地, 想去奧海城三期嘅 Beerliner。我唔係第一次依間食, 而另外其他嘅分店我都有去過, 我對佢哋嘅食品係有信心嘅, 無懷疑。 只要一諗起德國咸豬手嘅味道, 我第一間就諗起佢。早計右計, 最後決定了咗個二人套餐, 最抵食。餐湯, 我哋升級咗做<龍蝦湯>, 絕對冇揀錯, 好味。而<沙律>, 配上意大利黑醋, 爽口新鮮。小食叫咗個<德式肉丸配燒汁>, 唔知佢哋係唔係聽錯咗, 落錯單, 嚟咗嘅唔係燒汁, 係有一啲辣辣地咗嘅嘅乾辣椒及酸辣椒, 再配上一粒粒嘅芝士粒及薯蓉。味道尚算ok, 都好啱胃口。 應該係嚟錯咗<德式肉丸配辣根汁>。主菜當然係<秘製德國咸豬手配黑松露薯條>, 咸豬手唔需要介紹, 一定係好食, 外面炸得脆, 裏面香滑。黑松露薯條好特別, 味道唔錯。主食 order 咗<蕃茄吞拿魚扁意粉配羅勒忌廉汁>, 都好好味, 有好多吞拿魚肉, 又有一片片嘅芝士,
早計右計, 最後決定了咗個二人套餐, 最抵食。
主食 order 咗<蕃茄吞拿魚扁意粉配羅勒忌廉汁>, 都好好味, 有好多吞拿魚肉, 又有一片片嘅芝士, 但由於飽, 食得唔係好多。
不過可惜我哋好細食, 全部嘢都食唔曬, 要打包回家。
飲咗德國嘅生啤 Warsteiner, 當日唔係好舒服只係飲咗一小杯, 味道ok嘅。
另外飲咗一杯橙汁。
-----
回家後先醒起個套餐其實有甜品, 冇嚟到。不過都因為太飽, 其實都食唔落。