話説前排同朋友中午去壽司X唔駛等好耐,呢日同事又話想搏下,不過運氣嘅嘢唔係時時有。我朋友推介過嗰度附近有間唔錯嘅🚗車仔麵,叫做「賞麵」。我哋下午一點鐘左右去到,人山人海,門口有張櫈好多人等緊外賣🥡。好彩原來餐廳面積都唔細,有非常多座位,格局有啲似自修室,乾淨企理。「麻雀雖小,五臟俱全」正好用嚟形容枱頭嘅設備,每張枱都設有📱手機同👛銀包架,非常方便。枱最上面仲可以擺袋添,設計貼心。就算空間有限,都唔代表一定會坐得唔舒服。車仔麵定價唔貴,麵底$13,有多款選擇。餸料則分為三種價錢:$8、$10同$12,就算8蚊餸都好吸引,唔係雞肋嘢😚。另外,各款小食都係賣$18,好抵!點餐紙用上好多Emoji,好可愛,不過其實餐廳都可以用QR Code落單。我哋一人叫咗一碗麵,再加小食Share🙈。張枱夠位擺哂,仲有位淨,闊落!我嗰碗要咗米粉加小辣麻辣汁(+$3),麻辣汁分開上的,此安排非常好😂,因為小辣都已經好辣🌶,我只係落咗少少落個湯度,我實在太差勁了哈哈。其實原味湯底都好好飲,唔駛加其他汁。米粉非幼身,煮得唔會過淋,索湯好味道。餸料我要咗牛骨汁牛丸($10)、雲吞仔($10)、干燒貝($8)同鹵水雞
米粉
我嗰碗要咗米粉小辣麻辣汁(+$3),麻辣汁分開上的,此安排非常好😂,因為小辣都已經好辣🌶,我只係落咗少少落個湯度,我實在太差勁了哈哈。其實原味湯底都好好飲,唔駛加其他汁。米粉非幼身,煮得唔會過淋,索湯好味道。餸料我要咗牛骨汁牛丸($10)、雲吞仔($10)、干燒貝($8)同鹵水雞腎($8)。其中🐮🍢牛丸係必食,爆汁超彈牙;雞腎口感亦唔錯,爽而不韌。
同事嗰碗要咗河粉秘製辣汁,呢隻辣汁仲啱我口味,因為辣度無咁強,亦好似有啲啲沙嗲香。河粉偏粗身,幾滑。餸料佢要咗咖哩魷魚($12)、花枝丸($10)、魚肉春卷($8)同蘿蔔($8)。🦑咖哩魷魚最出色,另外每碗麵都會搭兩條生菜,幾好。
雞軟骨
雞軟骨($18),🐔🦴呢樣小食勁抵食,而且有好多粒,又炸得酥脆,正!
蜜糖燒賣
蜜糖燒賣($18),燒賣都OK,有六粒,點蜜糖食都幾夾🍯。
泡菜煎餃
泡菜煎餃($18),🥟餃子有四隻,外表平平無奇,特別在於餡料加咗泡菜,行韓國風🇰🇷,幾得意。
特濃芝士拼香辣脆炸豆腐
特濃芝士拼香辣脆炸豆腐($18),原來係四四方方雙式豆腐魚蛋,一隻有粉絲喺入面,另一隻就有芝士🧀。
小店開喺工業區,主要做上班族生意👩‍💼👨‍💼,所以營業時間亦相應配合。早市同茶時更有車仔麵以外嘅選擇。題外話,🥤飲品紙啲飲品名好過癮,明明係大路嘢,但變咗做肥妹同甩色等,好搞笑。麵餐加$6有解茶飲,抵!
每枱有六款特式辣椒醬😳,而且仲有簡單介紹,之不過個口麻痺咗,所以無試到。如果鍾意食辣嘅朋友,應該會好興奮。
總括嚟講,賞麵確係唔錯,湯底同米粉好食😋,餸就中矩中舉,個別項目比較有特色。不過餸量相對較少,例如丸類得兩粒,男仔就加底或加小食吧。小店細細,不過經營得相當有條理,上餐快、店員有禮,我仲見到佢哋今日只係開到兩點,因為要進行內部培訓👍。
2020-10-12
米粉