2017-09-18
大吉居酒屋,之前試過尖沙咀嗰間,質素吾錯,可惜已經執咗⋯⋯今次試中環嗰間先。先講講邊啲好食,邊啲吾好食,天婦羅、蟹粥、牛舌都吾錯,刺身、芝麻雞翼、芝士焗蠔吾掂。大吉居酒屋位於威靈頓街嘅某一座大廈入邊,中環嘅某啲路真係好斜,加上本人少運動,行幾步就喘氣🙊好彩間野都唔係好難搵。場內環境較暗,如果食嗰陣眼瞓狀態唔好會變得更加眼瞓天婦羅好搞笑,真係用炸野戈啲用具裝住,吹卜卜都幾新鮮熱辣辣,呢個合格了,冇令人失望,蟹鉗都幾鮮味。 蟹粥向來係我係放題幾鍾意食嘅嘢,清甜不解釋,蟹味在口中徘徊,感覺挺好。鹽燒牛舌係幾好食,亦可以話係最好食嘅一道菜,完全係燒得啱啱好,牛舌亦實實地有咬口,正宗,同其他高汁居酒屋既牛舌有得揮刺身方面,首先,三文魚唔係好肥美,甜蝦感覺上都唔新鮮⋯⋯象拔蚌好硬,泰式生蝦反而俾人感覺幾新鮮,辣辣地咁,其他都麻麻地。炸物都系一般般,呢度有隻叫流心奶黃丸嘅有特色,奶黃嘅數量就還可以吧,芝麻雞翼太油膩,美食嗰陣已經見到啲油喺晒面sos... 芝士焗蠔真係唔知想點勁多芝士係好吸引,不過隻蠔真係細到冇朋友囉,隻蠔又唔係特別好食。
場內環境較暗,如果食嗰陣眼瞓狀態唔好會變得更加眼瞓