2015-08-23
豚王@#foodki銅鑼灣豚王(7/10)($83)foodki就係因為以前中環既豚王愛上食拉麵,當時仲係日本師傅煮。好可惜,日本師傅同香港老細炒大獲後😞,豚王真係差左好多,分店就越黎越多,質素keep住下降。真係睇住佢大睇住佢壞。當日foodki決定比多次機會豚王,咁岩老細又係到監場,諗住會好食左啦,但味道都係超普通。先講湯底,豚骨湯一貫博多純豚骨湯底,但係真係好咸,落得太多味精,食完麵後keep住飲水都頂唔順,勁辛苦,未試過食拉麵食到咁。拉麵就普普通通,比上不足比下有餘,都算係彈牙,掛湯力麻麻。以前係豚王都係食肩肉叉燒,今次試下腩肉叉燒,腩肉係肥,但肥脂可以話無乜味,唔好食,要食一定揀肩肉,但豚王既肩肉係咪好好食,咁我又唔覺。其實點解好似踩得好勁咁呢,係因為foodki用以前中環豚王同佢比較,以前既豚王真係超級好食,係好食到真係會感動,排個半鐘食都係覺得值得,直頭好似去左日本食咁。但而家既豚王係香港人煮,hea左唔少,味道差左好多,覺得超失望。#foodki香港拉麵漁場台風=BB ramen>銅鑼灣一蘭>廣島霸嗎>武士>富士山55=台風>神虎
豚王(7/10)($83)
#foodki香港拉麵
漁場台風=BB ramen>銅鑼灣一蘭>廣島霸嗎>武士>富士山55=台風>神虎>拉麵Jo>周月>豚骨一休=🌞豚王🌞>尖沙咀一蘭=松壱家=三田製麵所>醬家>博多一幸舍>隱家>別天神>富山