2017-09-17 178 瀏覽
趁好友long trip前,想一齊食返餐好+傾計飲嘢,好友話想食火鍋,我就做定功課,上“開飯"搵食,今次就揀咗人氣高企而我哋又未食過嘅101手工涮涮鍋啦!預早book定位唔洗等就即時入座,環境好靚好舒服,下次會早啲book定卡位對住個景,一定會更正!一入座,服務員好細心講解放題內容,逐一介紹唔同湯底嘅辣度和特質,又細說食物飲品簡介和之後會追加食物單等,超級細心周到,值得勁!食物選擇真係好多,最緊要係每樣質素都超高又新鮮,最最最驚喜係連酒精飲品都唔洗另加收費,超正九款自選調味料任用,有我特別至鍾意嘅麻醬,點牛肉超級好味!冬瓜卜卜蜆海鮮鍋 - 湯底超級豐富,未開始前食蜆肉飲清湯,超甜超正。而且底部放有一大片冬瓜,吸收晒所有精華,簡直一流!麻辣麻醬手撕雞 & 秘製麻辣木耳 - 兩款前菜都好入味又開胃,連我不太好辣嘅都覺得好味,仲有之後可無限追加!時令海鮮拚盤 - 嘩,超新鮮甜美,每款海鮮都各有特色又爽口,任食套餐再加$58嘅海鮮,我覺得好抵同超滿足手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片 - 我都要講嗰句超級有牛味⋯⋯哈哈!牛肉片肥廋比例完美,總之超正101特選手工火鍋拼盤 - 其實每樣

九款自選調味料任用,有我特別至鍾意嘅麻醬,點牛肉超級好味!

。而且底部放有一大片冬瓜,吸收晒所有精華,簡直一流!
冬瓜卜卜蜆海鮮鍋

時令海鮮拚盤

手切安格斯牛頸脊肥牛片

101特選手工火鍋拼盤 - 其實每樣都好好味,我至愛兩款黑松露餃、芝士墨魚丸、安格斯牛丸。

101特選手工火鍋拼盤

手工即時炸響鈴拼即炸魚皮 - 兩款即炸食物都新鮮香脆,特別係炸魚皮,食到停唔到口。

即炸響鈴&炸魚皮

追加:油麥菜、白鱔片、8吋長鱈場蟹棒 - 白鱔鮮甜、蟹棒真才實料,勁正!

Red & White wine Sangria、白酒、Mojito、蜂蜜水果冰茶 - 所有酒精飲品任飲,無論酒精與否飲品都好有特色,超級配合食火鍋嘅需要,簡直超級滿足!

木糠奶茶布丁 - 最後套餐的甜品,好有奶茶香又唔會過甜,完美句號!

以套餐這個價錢,食到如此高質素嘅火鍋食材,仲要所有飲品無限任飲,超級滿足。
101從此成為我嘅必選火鍋餐廳啦
2017-09-14