2023-04-21
間唔中放工後都會同朋友去飲嘢傾吓計relax 吓,近近地梗係去尖沙咀,尖沙咀除咗諾士佛臺外,赫德道都有好多酒吧選擇,因為係同女仔朋友一齊飲嘢傾計,所以想揀間斯文D既酒吧,太熱鬧既港式酒吧唔係咁適合,見到呢間日式style 既酒吧唔錯,啱晒我地既要求,所以立即同朋友仔黎試吓~ 環境走簡約路線,只以簡單深棕色木條作點綴,內裏日系木枱凳,簡單又帶點神秘感,好啱同朋友黎把酒談天,酒吧酒類選擇頗多,主打是女生喜歡的cocktail也有紅白酒, Spirit, 生啤等等,配合唔同人既喜好~ 另外,好鍾意佢個cocktail menu,將佢地提供既cocktails 的特質分門別類Fruity, Gentle, Herbal, Boozy,啱晒女士,因為呢D就係女生會想問的問題,各人可按自己的喜好去選擇,細心,不錯🥰而且現時做緊promotion,Happy Hour draught Suntory 只係HK$ 38up, 而selected wine 亦只係HK$58up/ glass,真係好抵,好啱同朋友放工黎飲2杯傾吓計先再去食飯~ 坐低先叫第一輪飲品再叫D 佐酒小食 1st Round:
坐低先叫第一輪飲品再叫D 佐酒小食
1st Round:
🍸Tar-too (蛋撻)
朋友叫的蛋撻,係酒吧signature cocktail,以香港出名的蛋撻作靈感,以dark rum 同Frangilico liquore 作基底,聞落有香甜味道,酒體比較厚身,面頭係一層綿密泡沫,但飲落口感是細緻的,酒的濃度比較重。
🍸Shiso
為配合日式小清新佐酒小食,而且是第一round,所以我先揀較清淡的highball,highball 是日本常見的簡單cocktail,是烈酒加上soda water 的飲品,今次的shiso 是gin 加紫蘇及lemon soda,紫蘇的味道淡淡的不會太搶,飲落好舒服。
小食:
🥢松葉蟹肉沙律
呢個好ig-able,松葉蟹腳配柚子醋及海藻,簡簡單單的一道沙律,帶有少少咸味的蟹腳啖啖肉,配埋海藻菜及柚子醋,好清新好fresh😋
🥢日式前菜拼盤(2人前)
平時佐酒小食通常都係炸物多,呢個日式前菜拼盤反而少見,幾清新而且豐富,啱晒女生,又唔會太多肉。
拼盤有酒盜芝士、枝豆、燒雞泡魚乾及明太子醬配青瓜,全部都好啱送酒,
枝豆簡簡單單用上鹽,帶出枝豆的清甜味
燒雞泡魚乾好惹味,再配沙律醬一流,不經不覺就全部吃完
酒盜芝士是重口味的下酒菜,酒盜是用鹽漬醃的魚內臟,咸香滿滿,配上芝士中和鹹味,而跟餅乾一併吃也是增加口感,配流也是一絕
明太子醬配青瓜,好方便的bite size,一啖一片,明太子咸香,配上清新爽脆的青瓜,中和明太子的濃郁,都幾fresh.
2nd round:
酒過一巡後,傾得意猶未盡,所有決定叫多一round 先去吃晚飯,因為覺得佢地既cocktail 頗特色,所我地就繼續叫cocktail, 朋友一下子諗唔到想飲乜,所以直接同店員,亦是酒吧的bartender 講自己的喜好,等佢推介~
🍸East Side
最終bartender 調配此雞尾酒給朋友,清新,微酸,gentle的East side,完全符合朋友的要求😂👍🏻
此酒以Gin 作基底,配以青瓜favor, 酸酸地飲落很清新開胃,同之前杯蛋撻厚重的感覺完全不同~
🍸Paper Plane
而我第2杯就揀咗比較strong, boozy 的paper plane, 由3種酒做底,包括Gin, Vermouth及Cassis,所以會比較Strong,但飲落又唔會係好強酒味的那種,帶有熱帶水果的清香味道,飲落都好fresh, 而且顏色以及presentation 都好靚好清新~