2018-06-04
之前淨係聽過哈利波特主題餐廳,但原來尖沙咀仲有魔衣櫥餐廳!!環境營造出一種好詭秘既感覺,一岀電梯真係嚇咗嚇,暗黑既燈光,仲有個放住女巫袍既衣櫃係面前,再入一個門先到餐廳~今晚有2個set可以揀,每個set(價錢不同)都可以揀5個courses 或者3courses. 咁我就一個set 揀咗5 courses ($450) 另一個揀 3course($350)。頭盤分別有馬賽海鮮湯,咸咸地又好清甜既湯,煮住蜆肉同青口,仲有一舊煎香咗既魚塊,好有法式既味道。另一個湯係粟子忌廉湯,用淆咗好耐既雞湯同粟子蓉一齊煮,成個湯好濃好稠,栗子同雞味都好岀,飲落唔錯最後一款係西班牙鬆脆配鵝肉醬,鵝肉食落咸咸的,配埋火箭菜同法式多士食都係一種幾開胃既小食。而主菜都做得十分精緻。有慢煮野生灰鯛魚,唔知係咪因爲野生同煮法既緣固,條魚係好滑好嫩,而塊魚既皮係煎到脆一脆,連埋魚肉食仲正另一款係慢煮法國黃雞胸,係用不足100度既慢火煮好多個鐘。所以肉質係估佢唔到咁滑。唯獨少少美中不足係入面好似未完全熟透。但讚既係旁邊既自製薯蓉係好滑仲要超重薯仔味!最後一款主菜係鵪鶉脾意大利飯,應該係全世界家禽類最細既脾隻脾仔煎得好
最後一款主菜係鵪鶉脾意大利飯,應該係全世界家禽類最細既脾隻脾仔煎得好味,食落好滑,配埋下面既野菌意大利飯,煙煙韌韌口感不錯。
到甜品時間~焙茶芝士餅。茶味同芝士味恰到好處,加上甜品底部有洛神花醬,酸酸地,中和到甜品既甜味,成舊蛋糕都食得哂~