2009-06-17 4 瀏覽
是夜因為很遲才放工,一班同事一齊去食飯,因幾個月前去過飲茶都覺得唔錯!差不多九時半才到,因太疲倦,所以叫伙計建議名菜,他們極力推介冬瓜盅(後來告訢我們很好彩,因為是最後一盅),小籠包! 最後我們點了:小籠包 - 普通!(招牌菜)义子燒餅 - 普通!X X 抄年糕 - 無味,完全引不起你的食慾!肉鬆抄扁豆 - OK啦!冬瓜盅 - 登!登!登!登! 微暖!口水雞 - 完全唔係個回事! 究竟厨師識唔識整!啲生莞莤可能放得 太耐,已經起咗黑邊! 咁都得!食完會唔會呵!生煎包: 一般過一般!(招牌菜)街邊擋重好食過佢!飲咗一啖湯,發覺只是微暖,通知伙計,她馬上把餘下的拿回厨房!過了最少二十分鐘, 食食吓見到格呢枱送上冬瓜盅,吓!跟住聽到個客大叫!嘩!呢個食過嘅!伙計馬上取回厨房!轉頭送回我們桌上!好擔心中間會唔會在湯中發生什麼事!末幾!但格呢枱又有一個!又話我地係最後一個!個厨師識變摩術!吃到咁上下,傾吓計!伙計埋啹問你啲餸重要唔要同你收咗佢!大家吊望一下!無奈地說好啦!到差不多十一時,部長把我們身邊的電視"無情"地關上!跟住問你重有無order!不如幫你埋單!啊!好啦!咁想order甜品都無興

小籠包 - 普通!(招牌菜)
义子燒餅 - 普通!
X X 抄年糕 - 無味,完全引不起你的食慾!
肉鬆抄扁豆 - OK啦!
冬瓜盅 - 登!登!登!登! 微暖!
生煎包: 一般過一般!(招牌菜)街邊擋重好食過佢!

吃到咁上下,傾吓計!伙計埋啹問你啲餸重要唔要同你收咗佢!大家吊望一下!無奈地說好啦!到差不多十一時,部長把我們身邊的電視"無情"地關上!跟住問你重有無order!不如幫你埋單!啊!好啦!咁想order甜品都無興趣啦!但今早看過食評才知他們是收二時!如果你是什麼什麼時間關門的,可於我們乃門口之前告訴我們!我們都係打工仔都會識做比你地準時收工!唔駛趕客呀!門口又唔係咪表,是但任泊都收代客泊車!搶錢!無下次!
2009-06-16