2021-07-31 6818 瀏覽
約咗啲長輩朋友食晚飯,所以揀間懷舊小小嘅酒家,位於佐敦倫敦廣場,叫新新酒家,地點超方便。為咗唔想慢慢揀,我哋點咗個四人全包套餐:有雞有魚有龍蝦,仲有呢度嘅招牌菜金錢雞。首先上枱嘅就係金錢雞,上枱時仲微熱,金錢雞其實冇雞,只係有一層冰肉,即係肥肉,一層雞潤同一層薄叉燒或者豬頸肉,但呢個組合簡直就係邪惡軸心,濃味香味油脂味集於一身,食一件就啱啱好。跟住到半隻香妃雞,雞食得出有藥材浸過嘅香味,雞肉好嫩滑,雞皮中間仲有少少一層啫喱狀,正。之後嘅海皇羹上枱時夠熱,足料,好飲。上湯龍蝦伊麵底,個味道唔錯,蝦肉都夠四人分,但個汁再杰身啲就仲好。然後到一魚兩食,包括翡翠炒龍躉球及蒜香蒸頭腩。前者炒得夠鑊氣,西蘭花亦爽口。後者鍾意啜骨嘅就唔啱哂,而且蒜蓉落得夠,但又唔會蓋過咗魚本身應有嘅鮮味。最後上嘅蟹籽海皇炒飯,非常足料,但已經太飽,每人只吃了半碗,食淨就打包。而甜品仲有壽包,餡料係蓮蓉,雖然已經超飽,但甜品用第二個胃係可以食得落嘅🤪整體而言餐廳位置方便,四人餐超抵食,每人都係二百幾蚊,仲食淨可以打包,唔怪得當晚幾乎坐滿人,下次約朋友再試另外一啲餐先👍
金錢雞

之後嘅海皇羹上枱時夠熱,足料,好飲。

2021-07-29
金錢雞