2024-05-17
🌹母親節除左跟母親大人食餐好之外,都要買番個蛋糕慶祝先有儀式感🎂之前Lunch time行經中環街市,當時發現KT’s Factory 推出左母親節蛋糕優惠⚘️,於是買個最近超人氣的【燃燒蛋糕】🔥而蛋糕款式選擇左【覆盆子樹莓千層蛋糕】🍒覆盆子樹莓千層蛋糕 (4吋) $348加火焰燃燒 +$88燃燒蛋糕🎂外觀跟普通蛋糕差唔多,但一點燃火焰🔥表面的圖層就會開始慢慢融掉擴散出去,收藏的message或圖案就show出黎啦‼️千層蛋糕約有20層班戟皮,每層班戟皮都做得好薄,中間夾著滿滿的覆盆子樹莓忌廉,忌廉軟滑得來又較厚身,蛋糕的中間還夾著覆盆子樹莓果凍❤️再加上頂層的真・覆盆子樹莓原粒果肉,酸甜適中,果香芬芳馥郁,口感好豐富👍🏻蛋糕採用少甜少油配方製造,還堅持自家手工製做千層蛋糕的班戟皮,吃起來唔會好甜膩,啱晒母親大人的口味🥰另外,我仲加配左母親節蛋糕裝飾 (+$28) 插係蛋糕上面,母親大人見到即刻電話食先,打卡一番📸母親大人非常滿意💯,咁我就開心啦❤️‼️
覆盆子樹莓千層蛋糕 (4吋) $348
加火焰燃燒 +$88