2023-04-27 37 瀏覽
相約朋友收咗工響深水埗有物件交收,見面之後朋友話食咗晚飯先回家,問我有冇好地方。第一時間諗起舊年食過嗰間,就係抵食,花款多嘅蚊蚊豬老火鍋,地址喺深水埗荔枝角道240-244號寶興樓地下A-C號舖。坐低後,店員問要什麼湯底,我哋選擇真·龍蝦窩,夠鮮夠誘人。好快刺身拼盤來到枱上,三文魚新鮮肥美魚油香,象拔蚌爽脆鮮甜。龍蝦鍋原隻龍蝦開邊賣相矜貴,味道鮮美。肥牛拼盤,有牛舌心,牛坂腱,封門柳, 極上牛肩嫩肉,全部都係我最愛。湯底一滾馬上想試吓牛肩嫩肉,果然肉香嫩滑,牛舌心滾兩滾一轉色就可以,封門柳肉質嫩滑,不易變韌,而且牛肉味極為濃。脆肉鯇魚爽脆彈牙,鮮蝦雲吞,大大隻蝦做餡料。矜貴的龍蝦啖啖肉放入口中,真過癮。再試埋個萬州烤魚,湯底係手打濃鮮茄味,海鱸魚預先煎炸咗,湯滾咗魚肉嗦晒鮮茄湯,魚肉鮮嫩,蕃茄味濃郁,令人越食越開胃,唔膩口。最後食埋雪糕,完結今餐超值嘅晚餐。

坐低後,店員問要什麼湯底,我哋選擇真·龍蝦窩,夠鮮夠誘人。

最後食埋雪糕,完結今餐超值嘅晚餐。