2024-09-12 209 瀏覽
今次我喺一間餐廳叫咗一個超值海鮮套餐,真係好驚喜!呢個套餐包括咗野生膏仔蟹、太平洋饅頭蟹、野生琵琶龍蝦、台灣九孔鮑魚等等,仲有韓國斧山珍珠蠔、蟶子同有機蔬菜籃,而粥底係用咗日本珍珠米、芋頭、粟米同豬骨煮成,真係非常鮮味。其中最讓我印象深刻嘅就係嗰隻琵琶蝦蒸到色澤鮮艷,肉質爽嫩,食完真係想叫多一份!而蟹黃元貝就更加唔可以錯過,口感剛好,肉質爽脆,加埋蟹黃嘅甜味,令整道菜嘅風味升華咗好多。至於大西洋青口,肉質滑嫩又飽滿,味道真係好有驚喜,同平時食嘅青口相比,完全係另一個層次最緊要嘅係,呢個套餐加上服務費淨係約500蚊,對於咁新鮮嘅海鮮,真係非常抵食!坐喺維港旁邊,食住美食,仲可以欣賞到美麗嘅景色,簡直好開心。食完海鮮之後,粥底已經吸收咗所有海鮮同蔬菜嘅精華,變得鮮美、質感綿密,真係每一口都好滿足!呢間餐廳真心推薦俾鍾意海鮮嘅朋友!