2015-07-15
蘇豪區一向多選擇,間間餐廳都各有特色,今日突然想浪漫一下,於是就聯想起法國菜.同事介紹我去Bistronomique,佢話食過西環果間好好味,我見d食評又幾好就走左黎試下行到門口見入面裝修好簡潔,感覺好舒服,本人好怕裝修好浮誇果d餐廳,呢度又簡潔,乾淨,雖然多客人,但大家都好有禮貌咁靜靜地傾計,一d都唔嘈雜,氣氛好好,又夠浪漫(法國=浪漫),(浪漫=紅酒)呢條公式我相信大多數人都承認,於是我點了house wine我通常都會試西餐廳嘅house wine睇下佢地有無心,house wine 預左唔係貴酒,但最緊要夾到呢度d食物,來了一杯New Zeland 13年嘅Pinot Noir, (品酒內容唔喺openrice講喇) 總之呢隻新世界酒OK,同食物好夾,佢地有揀過d酒唔係Hea大家到食物喇,餐廳介紹左Air Dried Duck,我第一個諗法係法國臘鴨 (俾我講到cheap晒tim XDDD)呢隻Duck真係不Duck了,吃落口感似ham,但有食開肥膩野嘅朋友一定會明白豬油同鴨油嘅分別鴨油嘅油香比豬肉香,鴨肉味比一般煙鴨胸更香濃,每片都切得好薄,雖然肥美,但吃落無油琳琳感覺,仲配
同事介紹我去Bistronomique,佢話食過西環果間好好味,我見d食評又幾好就走左黎試下 行到門口見入面裝修好簡潔,感覺好舒服,本人好怕裝修好浮誇果d餐廳,
到食物喇,餐廳介紹左Air Dried Duck,我第一個諗法係法國臘鴨 (俾我講到cheap晒tim XDDD) 呢隻Duck真係不Duck了,吃落口感似ham,但有食開肥膩野嘅朋友一定會明白豬油同鴨油嘅分別
鴨油嘅油香比豬肉香,鴨肉味比一般煙鴨胸更香濃,每片都切得好薄,雖然肥美,但吃落無油琳琳感覺,仲配以酸瓜可以中和下d油味,餐前餸紅酒簡直一流 個Air Dried Duck,我當餐前餸紅酒用,所以再叫多個沙律當前菜,叫左Avocado Crab Tian,清清地去一去d鴨油. 本身我好鍾意食牛油果,而我覺得蟹肉同三文魚係同佢最夾嘅食物,Avocado Crab Tian唔係新菜式,但伴碟果個蕃茄加龍蝦汁就有新鮮感,牛油果蟹肉再加埋蕃茄龍蝦汁感覺更清新,反而特左蕃茄香味,大熱天時食個清新冷盤,真係透心涼,蕃茄酸酸地又開胃,本人十分滿意 輪到主菜Iberico Pork Shoulder,豬肩肉本身肉質比較爽口,even 炆琳左都仲keep到果個口感唔會琳晒,
豬肩肉味道濃郁,唔會炆到硬晒仲好有咬口,肉汁好濃豬肉同香草味,配菜新鮮無overcook,火侯剛剛好,食落爽口之餘,同d肉汁一齊食更香.又係餸紅酒一流 最後到 甜品,由於吃了油鴨同豬肩,好有罪惡感,於是點了Apple Tarte Tain食d生果清下d油脂,
新鮮蘋果用焦糖煮到入晒味放在一片蘇皮上配上小小雪榚球一個,傳統得黎簡簡單單,為浪漫大餐劃上一個完美句號.