2019-07-30
一向對panini(意大利長型三文治)冇咩興趣,因為有點怕乾爭爭的食物,但有人話中環ifc的「Panini Giusto」聽聞好好食,咁當係tea都可以一試嘅。座位係位處開揚的open area,有好多自然光滲入,係度hea下的確幾舒服。點餐後拎住牌坐低,就有人會送上來。見到店面掛左好多Parma ham,就知係呢度的招牌菜。用Parma ham做的panini有三款,當中以Tartufo($108)最為推薦。除左有分量不少的24個月Parma ham,仲有火箭菜、芝士、番茄同松露油。一咬,首先感覺到麵包的鬆脆,但唔係討厭的𠝹口果種。再來就係Parma ham的香,佢有油香,但唔會好鹹好膩,質感亦非常軟綿綿,冇筋,完全唔係city super的質素可比。平時唔多喜歡食火箭菜,因為都怕陣澀味,但呢度完全冇呢個問題,仲覺得好fresh,可以平衡下火腿同芝士的鹹膩感。不過最畫龍點睛都係松露油,唔多,但已經令成個包都好香,而又唔會搶左其他配料的味。呢個包整體非常出色。至於tiramisu($78)就一般啦,咖啡同酒味都互相平衡到,口感入口即溶,不過分量都唔少架。以後要係中環食tea,從今多個選
以後要係中環食tea,從今多個選擇。