2007-05-01 3 瀏覽
上次去對面飛鷹餐廳食飯見到呢間舖, 覺得相當有特色, 已經決定一試, 今晚同老婆有D事要去奧海城一趟, 都算係附近, 機會來了...裝修完完全全的中國式, 一檯一椅都係木造, 舖子不算大所以空間感略覺不足.餐牌的選擇大都是煲仔的, 有煲仔飯, 煲仔粥同煲仔小菜, 但也有不少餐前小食. 我們點了一個白鱔煲仔飯, 一個海味雜菜煲同一個子薑牛仔骨煲, 還有一個雞腳小食.先奉上的是一客酸薑, 入口酸甜適宜而且非常鬆化, 相信是加入了酸梅的關係. 等了大概十分鐘煲仔飯上檯, 這個飯做得很有水準, 白鱔新鮮很滑, 飯收水程度剛剛好, 微"火農"有飯焦, 不加醬油已很好吃. 海味雜菜煲一般, 不過魷魚同蝦乾份量都十足, 而最後上檯的牛仔骨煲味道亦很好, 而且份量十足, 最後兩個人食唔晒要打包添!經理招呼十足, 笑容可躹, 而且送糖水, 是荔芋西米露, 也很不錯的, 埋單$188, 我覺得抵食!