2023-01-25
呢間喺尖沙咀嘅Cafe一直喺我嘅wish list入面🤫擺咗差唔多兩年都未有機會去😬😬年初三,諗住同男朋友去K11 Art House MCL睇戲🎬買完飛就去老麥平食我最愛嘅珍寶套餐😗點知去錯咗Art mall😬經過呢間嘅時候…👧🏻:呢間我一直都想食但冇乜機會👦🏻:難得出嚟尖沙咀就咪鬼食老麥!不如食呢間!👧🏻:好啦咁食呢間!餐廳用QR code形式落單~環境都算大同多位,但我哋朝早10點半去已經差唔多滿座🤣入座後見到已經有唔少人等位!!!人氣旺盛🤣🌟Baked Portobello w/ Black Truffle Scrambled Eggs Burger 🍔 $105 (4/5)嗰陣就係俾呢個又靚又colorful嘅招牌漢堡包吸引而bookmark咗😍❤️上枱係好大份,黑松露炒蛋超澎湃!🥰🤤首先佢個手工漢堡包係用咗紅菜頭去整,所以係紅色❤️好特別🫶🏻包體烘得好脆,仲要搽咗牛油🧈食落好香牛油味🤤大啡菇好juicy! 配上生菜同黑松露蛋黃醬,成個組合好match好好味😍重點!黑松露炒蛋滿瀉🫶🏻個蛋炒得好滑好嫩,仲要黑松露味好濃🥹另外配上炸蕃薯條,蕃薯味好出好甜~不過呢個就略嫌攤凍咗,所以唔
👧🏻:呢間我一直都想食但冇乜機會
👦🏻:難得出嚟尖沙咀就咪鬼食老麥!不如食呢間!
👧🏻:好啦咁食呢間!
嗰陣就係俾呢個又靚又colorful嘅招牌漢堡包吸引而bookmark咗😍❤️上枱係好大份,黑松露炒蛋超澎湃!🥰🤤首先佢個手工漢堡包係用咗紅菜頭去整,所以係紅色❤️好特別🫶🏻包體烘得好脆,仲要搽咗牛油🧈食落好香牛油味🤤大啡菇好juicy! 配上生菜同黑松露蛋黃醬,成個組合好match好好味😍重點!黑松露炒蛋滿瀉🫶🏻個蛋炒得好滑好嫩,仲要黑松露味好濃🥹另外配上炸蕃薯條,蕃薯味好出好甜~不過呢個就略嫌攤凍咗,所以唔夠熱同香脆,減咗少少分🤏不過個黑松露蛋黃醬太好味😋救返佢!同埋拎個包點啲醬都好好味🤣😭見到有啲人話覺得佢舊菇同炒蛋令個包濕咗唔脆,我又唔覺~整體都好滿意🤤好睇又好食🫶🏻
🌟Avocado Toast $98 (4/5)
呢個都好靚好打卡able🤣!! 有靚靚嘅食用花點綴🌸唔好睇佢簡單一個toast要一舊水,其實佢係好豐富!最頂有兩隻水波蛋,上面仲灑咗啲煙紅椒粉同蔥粒,一切開蛋汁流哂出嚟超治癒,蛋香味好濃😋中間係羽衣甘藍,已經剪走哂所有莖位,所以每一啖都係脆脆嘅葉~平時食羽衣甘藍成日都覺得好苦,但佢係甜㗎!仲要每一片都食到好fresh嘅沙律醋味🥰最底先係牛油果🥑牛油果已經壓成蓉,食落仲有淡淡嘅檸檬味💛包體用咗黑麥芽亞麻酸種麵包🥖外脆內煙韌,好鍾意❤️另外仲配有Feta Cheese菲達芝士🧀同脆鷹嘴豆,連埋個toast一齊食口感再正啲🫶🏻呢個食落去味道唔算好驚艷,但佢每一個部份都做得好出色,講唔出有咩不滿😗😋
🌟 Cappuccino (Hot/Nutty) $44 (4/5)
好難得有間cafe有得揀fruity定nutty😗飲落好smooth好滑,而且奶味好出好濃厚,啱哂鮮奶控🤣揀咗Nutty所以可可嘅苦澀味重啲~不過奶嘅比例較高,咖啡愛好者可能唔太鍾意🤣
Overall嚟講呢間嘅野食水準都好高🤤Cafe嚟講呢間嘅質素真係幾唔錯👍🏻而且擺盤都好有心機,打卡一流🫶🏻一朝早食到一個咁好食嘅brunch真係好幸福🤤真心值得一試呀💛
加一服務費:✅
回頭率:❤️❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)
📍地址:Reaction Coffee Roasters (尖沙咀)
尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖