6天前
今日美麗華商場行街,行行吓聞到一陣好香好惹味嘅味道,望一望餐廳,原來係喜記蟹將軍!香味實在太吸引,又好耐冇食蟹,一於晚餐就試吓啦😋餐廳環境寬敞舒適,設有房間供小型聚會。餐廳牆壁畫上了香港夜景,海豚及海鮮,富有香港文化特色。餐廳職員相當細心介紹餐廳菜式,亦詢問客人可接受的辣度。菜式上菜後,職員會拆好蟹殼及富貴蝦殼,我哋等食就得啦,好幸福🥰🧡豉椒炒蜆 $108一上桌,已經聞到好香濃嘅豉椒味,未食已經流晒口水。呢碟炒蜆好大碟,每隻蜆都好大粒,鮮甜同嫩滑!高度讚揚,每一隻都好乾淨~冇沙。豉椒醬汁香濃同香辣,一隻接一隻咁食,好好食!🧡招牌椒鹽富貴蝦 $488富貴蝦超大隻,厚身啖啖肉,肉質爽甜彈牙,極多極多蝦膏,橙紅色硬身嘅蝦膏勁甘香!!富貴蝦經過油炸同灑上椒鹽,並配有炸蒜嘅味道,超香脆滋味!滿足感爆錶!!🧡喜記正宗炒辣蟹 $788蟹肉微辣,肉質厚實,鮮甜多汁,入口爽肉脆口,配上炸蒜,超惹味!蟹膏一流!蟹腳炒到好香脆,輕輕一咬啲殼都裂開,好容易就已經食到,好味到停唔到口。🧡招牌蟹油炒麵 $88麵條炒到乾爽,條條分明,掛上蟹油及蒜蓉,入口甘香。麵條彈牙,硬度剛好,並配上清甜嘅芽菜,味道不錯。🧡金銀蛋
香味實在太吸引,又好耐冇食蟹,一於晚餐就試吓啦😋
🧡豉椒炒蜆 $108
🧡招牌椒鹽富貴蝦 $488
🧡喜記正宗炒辣蟹 $788
🧡招牌蟹油炒麵 $88
🧡金銀蛋時菜 $98
食咗咁多碟香口嘢,必須要嗌一個蔬菜中和一下。呢碟金銀蛋娃娃菜,簡直100分!肉碎鹹蛋同皮蛋份量十足,湯底清甜,而娃娃菜吸晒帶有蛋香同肉汁嘅鮮味,又同時間可以解膩,very good。
🧡番薯糖水
番薯煲至綿密軟糯,薑糖水甜蜜帶辣,驅寒保暖,非常適合而家天氣🥰