The Farmhouse 咖啡廳

2024-09-04 2808 瀏覽
前排kkday有優惠,二位自助午餐只係$448 (包埋加一),咁啱忙完一輪,就決定同朋友食餐好既😛11:55開始入座,可以由12:00食到14:30,枱面都好闊落、座位之間嘅空間好足,加埋落地玻璃、成個感覺幾舒服🙈首先食啲沙律同魚生,生菜好新鮮好爽脆,鯛魚好彈牙非常推薦,三文魚亦都食得出幾新鮮,係吞拿魚有啲乾,不過至少冇雪味👍🏻凍海鮮方面有蝦、蜆、青口同螺,蝦肉煮得啱啱好、爽口彈牙,螺肉亦都唔會太乾太硬,作為對蟹冇咩興趣嘅人,真係寧願平啲、少啲凍海鮮但高質🤣估唔到呢個價位都有燒牛肉,仲要超級嫩滑,甚至好味過某啲五星級酒店,所以最後食咗三塊😋燒味都有好多選擇例如油雞、豉油雞、燒鴨、叉燒,個人覺得叉燒最好味,肥瘦均勻夠入味,雞同鴨就要夾啱部位,因為胸位的確幾鞋🤣燒菠蘿同燒豬肋條都大推,菠蘿好多汁好甜,豬肉軟淋得嚟又有油脂嘅彈牙感🥰不過油飯真係麻麻,好淋又冇味☹️其他熱食例如烤魚同烤豬扒都唔錯,不過千層麵嘅麵就好厚同埋有啲粉😗最令人期待嘅當然係雪糕,有成12款口味,有啲味冇寫喺塊板度,所以最好睇返雪櫃入面嘅介紹牌~我試咗奶茶、黑芝麻、抹茶同焙茶,全部味道都好濃郁又唔假,質感都幾軟滑,雪糕控會好
不過油飯真係麻麻,好淋又冇味☹️
最令人期待嘅當然係雪糕,有成12款口味,有啲味冇寫喺塊板度,所以最好睇返雪櫃入面嘅介紹牌~我試咗奶茶、黑芝麻、抹茶同焙茶,全部味道都好濃郁又唔假,質感都幾軟滑,雪糕控會好滿足😆
其他甜品選擇唔算多,有啲亦都唔太啱香港人口味,個人最鍾意左上角嘅朱古力蛋糕,濃郁得嚟帶點微甘,食落口感一致、融為一體👍🏻