2021-03-05
最近朋友帶我去食咗餐性價比好高嘅omakase (盛惠$280),我第一下嘅反應係:點解omakase可以平到咁?會唔會中伏嫁?😯 原來佢上網訂咗先至咁平,結果試完之後一啲都唔伏,同埋實在太抵食,不得不介紹吓🤤佢個前菜係沙律菜再加三款刺身,包括:三文魚、油甘魚同帆立貝,刺身就正正常常,帆立貝就好味啲😋 沙律菜都正常,仲有啲海藻,幾特別,但係就唔係好鍾意佢加咗生嘅彩椒,感覺同刺身唔係幾夾🙈佢嘅壽司拼盤包括咗油甘魚壽司、三文魚壽司、炙燒和牛壽司、海膽軍艦、鮭魚子軍艦同埋甜蝦壽司🤤 而令我最印象深刻嘅係佢嘅海膽軍艦同甜蝦壽司,的確好鮮甜,一啲都唔腥,十分推介😋 而其次不得不讚吓佢嘅九州產和牛,好重牛味,而且又無筋一啲都唔鞋,好食!☺️而呢道菜一上到嚟,我同朋友一齊「嘩」咗聲,因為真係好大粒帆立貝😍 佢燒得啱啱好,一啲都唔會過老,好嫩😌 再配埋佢嗰個加咗唔少牛油嘅醬汁,食落好香牛油味,同個帆立貝好夾🤩 不過就嫌佢鹹咗少少🤏唔單止壽司用咗和牛,佢個壽喜燒都用咗九州和牛🙈 和牛嘅顏色好粉紅,雖然油脂唔係好夠多,但食落口都唔會好鞋好老🤭 最正係點埋個日本生蛋,好濃蛋香🤩 而佢個讚岐烏冬就算煮耐咗都一樣
唔單止壽司用咗和牛,佢個壽喜燒都用咗九州和牛🙈 和牛嘅顏色好粉紅,雖然油脂唔係好夠多,但食落口都唔會好鞋好老🤭 最正係點埋個日本生蛋,好濃蛋香🤩 而佢個讚岐烏冬就算煮耐咗都一樣好彈牙,幾唔錯!
最後壓軸上場嘅係雨滴餅,即係出面成日食嘅水信玄餅😌 而佢配搭咗黃豆粉同埋黑糖漿,可能我自己本身麻麻哋黃豆粉,覺得好乾🤭 我就麻麻哋呢個甜品啦,不過朋友就話覺得幾好食,加咗黃豆粉嘅甜品好唔好食就真係見仁見智啦🙈
總括而言,️性價比咁高嘅omakase真係好少見,而且嘢食整體嚟講都幾唔錯😆,好耐以前會覺得和民嘅日本嘢食好普通,今次食完完全改觀咗🤣 而且店員服務態度好好,環境坐得幾舒服,下次食日本嘢又有多個選擇😌