2021-07-03
平時行開荃灣成日都會經過呢間sol house,但成日都無機會光襯下試下🥲 今次終於約朋友試下佢!!! 餐廳裝潢十分吸引,門口嘅裝飾十分適合大家打卡🤣今次同朋友嗌咗個dinner set同另加一個main course❣️Set Dinner $398首先頭盤係法式海膽忌廉焗蛋💛整體上都幾好食😍食落有淡淡海膽嘅鮮甜味~ 海膽焗蛋呢個combination幾特別🤣幾有新鮮感~ 餐湯方面就係一個南瓜洋葱湯🧅 南瓜同洋蔥好match,湯底濃郁得嚟又唔會好咸😍 到最重要嘅Main Course,我地嗌咗烤波士頓龍蝦配蒜香蝦乾意粉。有半隻波士頓龍蝦😍 咬落口完全係啖啖肉,好有龍蝦嘅鮮甜味,食到最後可能會有少少乾身~ 不過整體都ok💛 意粉唔會太乾,份量都啱啱好!! 到最後嘅廚司推介甜品🍮 店員介紹話係Tiramisu,但我食落覺得比較似Chocolate Mousse Cake🤣 呢個cake好深得我心!!! 朱古力味好濃好香😍又唔會好甜,甜度真係啱啱好❣️另外我地再額外單點咗個烤西班牙黑毛豬鞍扒配羊肚菌汁 $268呢一個單點main真係好surprise到我😍 肉質超juicy,又唔會煮到好韌好老
Set Dinner $398
呢一個單點main真係好surprise到我😍 肉質超juicy,又唔會煮到好韌好老同無豬騷味!配汁有羊肚菌汁,食落有少少似燒汁~🤣 令到碟菜更開胃!!! 另外配有蒜同蕃茄仔令到成個扒無咁油膩!!! 同可以消滯,仲有少少鹽喺塊板上面可以自己調味~