2023-08-24 13 瀏覽
炭火地雞🐔一間位於銅鑼灣永光中心嘅高質日式備長炭串燒店。入去感覺環境舒適,完全冇油煙味。啲嘢食好特別😍幾乎全部可以俾滿分💯 1️⃣提燈 即係我手上揸住呢串 ,係母雞嘅 輸卵管、卵巢同已受精嘅雞蛋黃,食落感覺似糖心蛋同粉腸,當然佢個味都調得好好。2️⃣汁燒和牛牛肋肉 牛肉嫩滑juicy3️⃣牛舌 食落感覺同和牛肉差唔多 爽口彈牙4️⃣甘口嘉美雞全翼 燒雞翼我鍾意食 將雞皮D油份燒乾 燒到金黃酥脆 雞翼尖咬落似食豬油渣嘅味 好有驚喜5️⃣豚五花腩鵪鶉蛋 豚肉嘅油分啱好同蛋黃中和 既唔覺得油膩又唔乾 絕配 6️⃣雞肝醬多士 鵝肝醬就食得多,雞肝醬第一次食 感覺佢會比鵝肝更加細滑 配埋脆多士 一個字 正👍7️⃣焦糖番薯配雪糕 雪糕係雲呢拿味 番薯上邊層焦糖脆脆地幾特別 8️⃣薯仔沙律 有隻半熟蛋喺上邊 加埋蟹子9️⃣煙燻雞火腿他他 雞你試過生食未?我就第一次😏煙燻雞嘅味食落似三文魚 加埋一隻生蛋 攪拌後包紫菜丶蔥同芥辣 入口有層次感 推薦🔟濃香雞湯素面 話說呢個湯真係好濃郁 素面爽口彈牙 面頭仲鋪咗一層滑蛋 1️⃣1️⃣蔬菜類 叫咗秋葵丶甜粟米丶翠玉瓜
2️⃣汁燒和牛牛肋肉 牛肉嫩滑juicy
3️⃣牛舌 食落感覺同和牛肉差唔多 爽口彈牙