2023-10-06
觀塘有唔少私房菜都係非常出名今次有朋友推介同家人一齊來試一試呢一間好評如潮嘅私房菜🙈 果然真係名副其實!!!榮哥自家甜酸齋平時行開我都會自己加了買啲選擇返屋企做餸,呢間選擇係老闆自己整嘅味道非常易入口作為前菜一流原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚🐊肉湯呢個燉湯非常足料,平日喺屋企都好難燉到呢啲陳年陳皮,非常滋潤養喉,轉天氣乾乾地飲非常之啱胃口同潤喉😋「他鄉炒米粉」(24 個月西班牙黑毛豬火腿配福建蒲田炒米粉)雖然依個炒米粉行落去平平無奇,但係要炒得有鑊氣🍲同埋唔痴獲條條分明絕對唔簡單,要知道私房菜的味道絕對唔係睇佢嘅招牌菜式,而係點樣追一個平平無奇嘅炒米粉都令人地讚不絕口魚湯有機時令鮮蔬菜🥬用新鮮的魚湯作為湯底,然後配上蔬菜非常鮮甜魚湯讓人吃過返尋味慢煮海荑花配普寧豆醬伴黑魚子🐟這個也是我第一次吃感覺非常新鮮平日我也不喜歡太吃魚皮這個配搭非常新鮮,作為前菜非常容易入口
榮哥自家甜酸齋
原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚🐊肉湯