2022-07-19
今日FD請食飯,話請我去一家養生鍋底好掂啲臺灣火鍋,咁好期待啦。哩間火鍋晚市有3款套餐可以揀,喺牛上品,牛極品同牛御品。FD好壕啲請咗最貴牛御品套餐,咁多謝啦!牛御品套餐都幾多嘢揀,除咗平時食開啲火鍋配料,仲有鴨血,臺灣香腸等任食TIM。任食當然要揀多D,澳洲M9和牛肩胛肉, 紐西蘭羊卷肉,海鮮,花枝滑,封門柳,牛舌等乜都試試,如果仲覺得唔夠款式,出面雪櫃仲有好多蔬菜同丸任揀,食材全部都喺臺灣進口!鍋底揀咗FD最推薦啲元氣養生鍋同酸菜白肉鍋。兩款鍋底配料都好豐富,元氣養生鍋裡面有雞肉,紅棗,蟲草花同人參等藥材,酸菜白肉鍋有大大件白肉同酸菜。煮開先飲碗湯先,養生鍋真喺好掂,湯底好清甜,伴有陣陣藥材香味,藥材味唔會過重,遮蓋住湯的鮮味,真喺好飲。澳洲M9和牛肩胛肉一份有2件,因為大大件同埋夠薄身,入到湯底10秒已經可以食啦,牛肉食落好重牛味,入口即化,超好味。因為只得牛御品套餐可以揀M9和牛,我們當然要多食幾份才夠本啦!套餐仲送咗1粒棒球貢丸,真喺棒球更大,食得出喺手打嘅,勁彈牙同埋好JUICE,唔錯,可惜一人只得一粒。海鮮都有3款可以揀,蜆好新鮮,冇沙,嗦咗D湯底味道,食落更加鮮甜,唔錯
哩間火鍋晚市有3款套餐可以揀,喺牛上品,牛極品同牛御品。
海鮮都有3款可以揀,蜆好新鮮,冇沙,嗦咗D湯底味道,食落更加鮮甜,唔錯!食開火鍋,點少得飲品,出面好多飲品可以揀,仲有好特別啲桂花烏龍等臺式飲品。原來店鋪都同春陽茶事有合作,可以優惠價$20享用一杯春陽茶事啲飲品,原價一杯都要$30幾,都算抵飲。
冇諗過喺一家任食火鍋可以食到更高質的湯底,同埋D嘢食質素真喺唔錯,埋單都喺$3xx一位,真心性價比高,以後一定要encore!