餐廳: 茶木‧台式休閒餐廳 (黃埔天地)
資訊:

2023-01-17 27 瀏覽
今天同朋友仔去黃埔那邊探望他爺爺,同老人家食完飯就到附近的地方行下。黃埔係個好地方,不過行到有點累,路過呢間店見到別人點的甜品就忍不住拉朋友入去。今日雖然是星期一,不過到咗下午茶時間店裡面都差不多坐滿嗮,睇來係附近人氣比較高的店。坐落來就發現店裡面放咗我鍾意的電視歌曲!!而且店裡人多,但是不係亂糟糟的感覺,服務員態度又好,笑容隔住口罩都感覺到好燦爛好熱情。我們點咗古早杏鮑三杯雞、路還攤小食、黑麻油雞翅、香煎沙朗肉燥麵、草莓口香草蜜糖磚塊。我還點咗金萱鮮芒果奶蓋冰,朋友點咗木柵鐵觀音草莓青檸。飲料是先上的,兩杯都不錯,好飲又好睇,影相勁靚,上面還有新鮮的芒果同士多啤梨。第2個上來的就是我在門口見到的草莓口香草蜜糖磚塊,真係超級大份!底下有4塊脆蔔蔔的厚多士,真係像磚咁!上面有2個大大的草莓雪糕,點綴咗好多mini的棉花糖,豐富口感又令到整個甜品夢幻到同公主食的甜品咁,上鏡一流。強力推薦!還有其他口味,我下次都要繼續點!杏鮑三杯雞好香,整道菜係干身那種香,不過雞肉又不會老,咬落去會爆汁。路還攤小食係個台灣小吃拼盤,最鍾意裡面的炸雞排,最後吃都係脆的。朋友點的黑麻油雞翅和香煎沙朗肉燥麵都好不

金萱鮮芒果奶蓋冰
木柵鐵觀音草莓青檸

草莓口香草蜜糖磚塊

杏鮑三杯雞

路邊攤小食

朋友點的黑麻油雞翅和香煎沙朗肉燥麵都好不錯,不過我吃甜品都吃飽嗮,吃不落太多,睇落就係色香味俱全。呢間店真係好抵吃,每道菜都好大份,大家揾食量大點的朋友一起去吃。
黑麻油雞翅
2023-01-16